Mnogi su uplašeni čudnim bićem u okeanu: Lebdi po morskom dnu i zovu ga 'vampir'

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi su uplašeni čudnim bićem u okeanu: Lebdi po morskom dnu i zovu ga 'vampir'
Foto: Collage / Vampirska lignja

X-om se proširio video pomalo bizarnog bića koje živi u okeanskim dubinama. Riječ je o takozvanoj vampirskoj lignji, a snimku njenog kretanja u kratkom je roku pogledalo više od 4.6 , miliona ljudi.

Video je objavio popularan profil Science girl, uz kratki naslov: "Vampirska lignja 'lebdi' po morskom dnu mašući s perajama".

Vampirske lignje (Vampyroteuthis infernalis) su mali, dubokomorski glavonošci koie pripadaju redu Vampyromorphida.

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Uprkos svom imenu, one nisu prave lignje već su bliže povezane s hobotnicama. Ova fascinantna stvorenja žive u dubokom okeanu na dubinama do 900 metara.

Vampirske lignje imaju jedinstven izgled. Imaju prozirno tijelo i velike crvene oči, zbog čega su dobile ime. Njihovo naučno ime, Vampyroteuthis infernalis, prevodi se kao "vampirska lignja iz pakla", odražavajući njihov jezivi izgled.

Od vampirskih lignji do jezivog zmaja: Upoznajte skrivena bića iz velikih dubina

Od vampirskih lignji do jezivog zmaja: Upoznajte skrivena bića iz velikih dubina

Uprkos strašnom imenu, vampirske lignje su bezopasne i nisu prijetnja ljudima.

Neobično biće

Jedna od najznačajnijih karakteristika vampirskih lignji je njihova mrežasta koža između ruku, što im daje izgled plašta kad povuku svoje ruke. Ova mrežasta koža koristi se za različite funkcije, uključujući hvatanje plijena i odbranu od grabežljivaca.

Vampirske lignje se uglavnom hrane morskim snijegom, što čine mrtvi organizmi, plankton i druge organske čestice koje padaju s gornjih slojeva oceana. Imaju male, oštre kljunove koje koriste za konzumaciju tog detritusa.

Ove dubokomorske životinje imaju jedinstvene prilagodbe kako bi preživjele u ekstremnim uslovima dubokog okeana, uključujući nizak nivo svjetlosti i visok pritisak. Njihove velike oči pomažu im da otkriju slabe tragove bioluminiscentnog svjetla koje proizvode druge dubokomorske organizme, omogućavajući im da se kreću i pronalaze plijen u mraku.

Živi fosil

Vampirske lignje se smatraju živim fosilima jer je njihova linija drevna i ostala je relativno nepromijenjena milionima godina. One su intrigantni primjeri nevjerojatne raznolikosti života u dubokom oceanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije