Tradicionalni turski ćilimi oživljavaju bojom iz kore nara

Anadolija
Tradicionalni turski ćilimi oživljavaju bojom iz kore nara
Žene iz sela Karatepe, u turskoj provinciji Osmaniye, koje se bave tkanjem ćilima, boju za svoje proizvode dobijaju iz kore nara.

Nadaleko poznati ćilimi iz ovog sela bivaju obojeni ne samo korom nara, nego i korijenom, cvijetom i listom drugih biljaka.

Tkalje čekaju berbu nara kako bi u ćilime utkale vunu žute boje. Nakon što se kora voća na suncu neko vrijeme suši, biva stavljena u kazan s vodom. Nakon što voda proključa i dobije određenu boju, vunene niti bivaju potopljene u vodu, a zatim ostavljene da se suše.

Osušene i obojene niti spremne su da postanu dio ćilima sa višestoljetnim motivima.

Ayse Haksever, instruktorica udruženja za izradu ovih ćilima, za Anadolu Agency (AA) rekla je kako su žuta boja i njeni tonovi koji se dobiju iz kore nara važni za tkanje.

Rekla je kako za druge nijanse miješaju koru nara i pojedine biljke.

"Najvažnija karakteristika ovih ćilima jeste što se prave od stopostone vune i boje koja se dobija od korijena biljaka", pojasnila je Haksever koja je dodala kako udruženje djeluje već 45 godina i da ćilime prodaju širom Turske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije