Prirodni dragulj Srema je raj za ribare

Anadolija
Prirodni dragulj Srema je raj za ribare
Sremsko selo Morović, smješteno nedaleko od Šida i na 10 minuta vožnje od hrvatske granice, u neposrednoj blizni čuva brojne prirodne ljepote u kojima mogu uživati, bez ostatka, ljubitelji lova i ribolova i prirode.

Jedan od prirodnih dragulja koji se nalazi u ataru Morovića, nedaleko od rijeke Bosut, je i jezero Slezen koje je Javno preduzeće „Vojvodinašume“ pretvorilo u centar za sportski i rekreativni ribolov na 40 hektara.

Početkom oktobra ovo jezero poribljeno je sa više tona šarana, ali i drugim vrstama slatkovodne ribe, a pecaroši imaju prilike da ribolovačku sreću okušaju kako sa kopna, tako i iz čamaca. Za one kojima je pecanje više izgovor za odlazak u prirodu, imaju priliku da uživaju u gustoj hrastovoj šumi i slušaju ptice koje nastanjuju krošnje drveća.

Oni koji žele da ostanu i više od jednog dana, na raspolaganju je renovirana lovačka kuća ”Vranjak“ koja se nalazi na pet kilometara od ribolovačkog revira.

Direktorica JP ”Vojvodinašume“ Marta Takač izjavila je za Anadolu Agency (AA) da to preduzeće koje gazduje sa 17 lovišta širi svoje kapacitete, pa je u cilju razvoja i unapređenja ribolovnog turizma od nekadašnjeg neprofitabilnog ribnjaka za proizvodnju konzumne ribe, investirajući u infrastrukturno opremanje i sve neophodne turističke i ugostiteljske sadržaje oformilo centar za sportski i rekreativni ribolov  Slezen.

U prvomom delu jezera nalazi se 31 mesto sa pecaroše i 11 mjesta za turiste koji žele da se odmore u hladu hrastovih šuma, dok je u drugom dijelu jezera predvođeno pecanje iz čamaca.

”Pokušavajući da spojimo nekoliko turističkih destinacija na teritoriji ”Vojvodinašuma“, smatramo da smo ovom pionirskom idejom napravili prvu tačku na turističkoj mapi Srbije, gde se kroz ribolovni i lovni turizam spaja jedan vrlo značajan segment samog turizma – integrisano upravljanje kroz ribarstvo i lovstvo. Ovaj deo Srema u budućnosti će predstavljati samo segment turističke ponude koju pripremamo u ovom delu, jer se ribolovni turizam tesno naslanja na lovni turizam i ekološki turizam“, kaže Takač.

U nadležnosti ”Vojvodinašuma“ nalazi se 14 lovačkih domova koji će u narednih godinu dana biti adaptirani kako bi bili u funkciju preko čitave godine i to ne samo za lovni turizam, jer sezona traje od 1. septembra do 31. januara, već će sa širenjem kapaciteta za ribolovni, ekološki i biciklistički turizam, ti objekti moći da primaju u periodu kada su lovci na odmoru. Zbog toga je za pecaroše adaptirana i lovačka vila ”Vranjak“.

”Sa ovim projektom želimo da lovni, ribolovni i eko-turizam spojimo u jedno u smislu da kada nam dođu gosti, turisti, pored toga što će uživati na ribolovnom reviru Slezen, pecati i uživati u prirodi, imaće mogućnost da budu smešteni blizu i uživaju u našim gastronomskim specijalitetima”, keže Takač.

Isto tako, navodi, kada im dođu lovci, iako su prventsveno orijentisani na lovni turizam, i oni vole da naprave ”izlet” prema ribolovu.

 ”U poslednje vreme imamo sve više gostiju koji dovode svoje supruge. Ako one nisu lovci, onda i za njih treba da napravimo poseban program. Ovo j projekat koji podrazumeva integrisano upravljanje i ribolovnim i lovnim kapacitetima i da svaki turista koji dođe kod nas može uživati i proširiti svoje uživanje na više segmenata“, istakla je Marta Takač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije