Jeste li čuli za Hadžibegov grad u neumskom zaleđu: Neistraženo blago bosanskohercegovačke historije

4
L. M.
Jeste li čuli za Hadžibegov grad u neumskom zaleđu: Neistraženo blago bosanskohercegovačke historije
Foto: Boris Trogrančić / Hutovska tvrđava

Hutovska tvrđava, Hutovski grad ili Hadžibegov grad je tvrđava koja datira vjerovatno još iz antičkog doba, a nalazi se podno planine Žaba u opštini Neum. 

Smješten je na strateškom mjestu, na vrhu prijelaza, kuda su prolazile karavane soli iz Stona prema unutrašnjosti. Ime Hadžibegov grad je u spomen na zadnjeg gospodara ovog grada Hadžibega Rizvanbegovića.

U osnovi peterougao, na svakom je uglu kula (ukupno devet, od čega osam različite osnovice).
Pod svakom je kulom u podzemnom dijelu mala prostorijica s prozorčićem u kojoj čovjek jedva može stati i to samo u uspravnom položaju, zbog čega se pretpostavlja da se vjerovatno radi o samicama.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Zidine su tvrde i visoke. Unutar grada je prostrana zaravan. Grad se u osnovi pruža u pravcu istok-zapad. Dužine je oko 70 m, a širine od oko 50 m na istočnom dijelu do 30 m na zapadnom dijelu.

Ovdje nisu vršena arheološka istraživanja. Grad datira iz rimskih vremena. Stručnjaci pretpostavljaju da je ovdje u rimsko doba vjerovatno bila neka rimska stražarnica koja je nadzirala cestu kroz Hutovo.

Na važnosti je dobila u mletačko-turskim ratovima, a u mirnodopsko vrijeme bila je važna kao mjesto prijema karavana. Prema tradiciji, gradnja hutovske tvrđave je u vezi s Mlečanima. Nakon što su grad zauzeli Osmanlije, utvrđeni grad dodatno je utvrđen. Hadži-beg ga je temeljno dogradio i obnovio. Dodao je neke stambene objekte u obliku kule, dok je u podnožju sjeverozapadne kule uredio tamnicu. Osmanlije su ga opremili s tri topa i postavili u njega vojnu posadu od 70 vojnika. Zadnji je gospodar Hutova bio Hadžibeg Rizvanbegović, brat Ali-age Rizvanbegovića. U njihovom međusobnom ratu poginuo je Hadžibeg 1832. godine.

Hutovska tvrđava
Foto: Boris Trogrančić: Hutovska tvrđava

Zemaljski muzej u Sarajevu 1969. počeo je s obnovom. Hutovski grad predložen je za upis u nacionalne spomenike BiH. Danas je zapušten i neiskorišten.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na sjednici održanoj od 4. do 10. maja 2004, ovo područje – Hutovski grad (Hadžibegov grad) u Hutovu proglašeno je nacionalnim spomenikom. Objekti koji su nacionalni spomenik su tvrđava i pokretni nalazi – tri ploče smještene u lapidariju Zavičajne kuće u Hutovu.

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo kroz fotografiju i video približiti ovakva mjesta širem broju ljudi. Napominjem da je ovo područje prilično pusto i nenaseljeno, kao i da postoji opasnost od zmija na kamenjaru. Prilikom moje posjete, naišao sam na poskoka na putu", kazao je fotograf Boris Trogrančić koji svojim radom otkriva do sada neistražene i javnosti manje poznate dijelove Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije