Apel / Pomozimo malenom Tariku iz Vogošće: Propisan mu lijek koji košta 200 eura

03. 12. 2019. u 15:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Teško bolesni dječak Tarik Rovčanin (8) iz Vogošće vratio se iz Istanbula, gdje je na klinici “Acibadem” boravio sedam dana, tokom kojih su turski ljekari obavili temeljite zdravstvene pretrage, uključujući i genetsku analizu, te propisali terapiju za njegovo dalje liječenje.

"Tarik je dobio terapiju u Turskoj pa sad moramo cekati oko dvije sedmice da terapija stigne u Tursku i nadati se najboljem. Ako sve bude kako treba za 6 mjeseci ide na kontrolu. Lijek je oko 200 eura... E,  sad koliko je u jednom pakovanju odnosno za koliko dana vidjet ćemo kada nabavimo isti. Nalazi će biti poslani u predstavništvo Acibadem klinike u Sarajevu", napisao je na Facebook stranici Pomozimo malom Tariku.

Podsjećamo da je priča o ovom mališanu potresla domaću javnost kada je prije dva mjeseca njegova majka Sanda Lier iznenada preminula u 36. godini od posljedica teškog moždanog udara. Tarik je rođen kao zdrava beba, a zdravstveni problemi su počeli s nicanjem prvih zubića, kada je imao sedam mjeseci. Tada je prvi put medicinski zbrinut i konstatovan mu je težak oblik epilepsije sa serijom od po 20 do 30 napada u toku 24 sata svakih sedam do 10 dana.

Takođe, dijagnostifikovane su mu i hernije na testisima, a u posljednjim pretragama koje su urađene, dječaku je dijagnostifikovan Dravet sindrom.

U humanitarnu akciju za pomoć mališanu uključili su se brojni mediji i veliki broj pojedinaca i kolektiva iz zemlje i inostranstva, te je prikupljena značajna pomoć za liječenje.

Svi koji i dalje žele da pomognu, novčanu pomoć mogu uplatiti na žiro račun Zinajde Lier, Tarikove nane, otvoren u Sparkase banci: 199-490-60469789-05 ili više informacija o svemu mogu dobiti putem Facebook stranice Pomozimo malom Tariku.

Pomoć se prikuplja i putem humanitarnog telefonskog broja 17006, koji je otvorila organizacija Pomozi.ba, a preko kojeg se pozivom doniraju dvije marke.

 

KOMENTARI (1)