Akcija / Perike za hrabre mališane: "Moja kosa tvoja kosa" stiže u Banja Luku

10. 09. 2018. u 13:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 29

U sklopu projekta Moja kosa tvoja kosa Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" zajedno sa Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" iz Banja Luke organizira akciju šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli više od 60 djece različitih uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 80 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

"Sve građane Banja Luke i okolice se pozivaju da dođu dođu na Trg Krajine, 15. septembra od 11 do 17 sati i doniraju kosu za potrebe izrade perika djeci oboljeloj od raka.

Za sve one koji žele kosu donirati za izradu perika, bitno je napomenuti da kosa mora biti čista, suha, hemijski netretirana i nefarbana, te minimalno 30 cm dužine (idealno je i duže).

"Do sada smo izradili i uručili 23 perike od kojih su dvije perike uručene djevojčicama u Banja Luci. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu", istaknuli su iz ovog Udruženja.

Projekat Moja kosa tvoja kosa podržalo je preko 1.000 donatora kose iz BiH, regiona i šire.

 

Prijatelj akcije – Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra", Banja Luka

Projekat Moja kosa, tvoja kosa podržan je od strane Vlade Švicarske.

NEMA KOMENTARA