Odazovite se akciji: Doniranje kose za djecu oboljelu od raka u Tuzli

J. Ć.
Odazovite se akciji: Doniranje kose za djecu oboljelu od raka u Tuzli
/ Anadolija

U sklopu projekta "Moja kosa, tvoja kosa" Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka“ organizira akciju šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka, koja će se održati 17. marta u periodu od 12 do 18 sati na centralnom platou unutar Bingo City Centra u Tuzli.

U Roditeljskoj kući u Sarajevu trenutno boravi osam malih heroja koji se bore protiv opake bolesti raka sa svojim porodicama. Tokom terapije većina ih izgubi kosu, što posebno teško padne djevojčicama.

Kako bi se osjećale bolje, udruženje Srce za djecu koja boluju od raka započelo je realizaciju projekta Moja kosa tvoja kosa, a u razgovoru s koordinatoricom projekta Nerminom Ćuzović saznali smo i kako je došlo do projekta.

"Projekt Moja kosa tvoja kosa službeno je počeo 1. oktobra 2017. godine i trajat će godinu dana. Podržava ga Ambasada Švicarske u BiH a provodi Udruženje za djecu koja boluju od raka", kazala je Ćuzović.

Jedna od aktivnosti njihovog projekta su i kampanje šišanje i doniranje kose za potrebe izrade medicinskih perika za djecu koja imaju privremeni ili trajni gubitak kose.

"Sve građane Tuzlanskog kantona pozivamo da dođu u Bingo City Centar Tuzli 17. marta od 12 do 18 sati i doniraju kosu za potrebe izrade perika djeci oboljeloj od raka. Za sve one koji žele kosu donirati za izradu perika, bitno je napomenuti da kosa mora biti čista, suha, hemijski netretirana i nefarbana te minimalno 30 cm duga (idealno je i duže). Imali smo dosta upita vezano za farbanu kosu koju također primamo, ali ona ide za obuku vlasuljara koji su također dio projekta i provodi se u radionici u našem Udruženju gdje imamo 12 osoba koje su primljene na besplatnu obuka za zanimanje vlasuljara",  istaknula je.

Udruženje nastavlja dalje i sada će organizirati obuku nove generacije vlasuljara koji će izrađivati perike za ovo udruženje, ali i dobiti potrebnu obuku kako bi mogli raditi u različitim branšama širom svijeta.

"Do sada smo izradili i uručili 14 perika, a četiri perike su trenutno u procesu izrade. Perike iz radionice Udruženja dostupne su potpuno besplatno svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu", pojasnila je koordinatorica projekta te dodala da je najmlađa korisnica perike trogodišnja Anja iz Sanskog Mosta.

Lejla Kamerić, predsjednik Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka potvrdila je da svake godine u prosjeku 55 do 60 novooboljele djece, što je svjetski prosjek.

“S obzirom da je dječji rak jako rijetka bolest i da generalno jako malo populacije obolijeva od toga, a da je bolest koja može izazvati teške posljedice i smrt, mi smo tu da kao udruženje podignemo svijest o tome. Pokušavamo ukazati na to da ta djeca postoje, da ta bolest postoji i da treba neko da oprati pažnju na to. Ta djeca trebaju poseban tretman, pristup inovativnoj medicini, potrebno je sanirati i prepoznato posljedice na odgovarajući način. Uostalom potrebna je pomoć cijeloj familiji“, istakla je Kamerić.

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka pripremaju akciju šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka i u Banjoj Luci, Bihaću, Zenici, Mostaru i završna kampanja šišanja i doniranja bit će u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije