Važan projekt za BiH prvi put dodijeljen organizacijama osoba sa invaliditetom

1
Anadolija
Važan projekt za BiH prvi put dodijeljen organizacijama osoba sa invaliditetom
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Projekt 'Kreiranje politika ukljucujuci osobe sa invaliditetom'

U Sarajevu je danas održan inicijalni sastanak u okviru Projekta "Kreiranje politika u Bosni i Hercegovini uz poštivanje ljudskih prava i prava osoba sa invaliditetom".

Projekat realizuju Informativni centar za osobe sa invaliditetom Lotos iz Tuzle i Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, uz finansijsku podršku Evropske unije.

"Projekat je prvi put dodijeljen organizacijama osoba sa invaliditetom. Znači, ovo je na neki način historijski momenat za koji smo se spremali više od 20 godina kao organizacija osoba sa invaliditetom i kroz koji ćemo nastojati da izgradimo strateška partnerstva sa ključnim zainteresovanim stranama, prije svega donosiocima odluka na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, ali i sa medijima i drugim akterima na način da pitanja invalidnosti budu tretirane u svjetlu Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i drugih međunarodnih akata u oblasti invalidnosti", rekao je Suvad Zahirović, izvršni direktor Informativnog centra za osobe sa invaliditetom Lotos.

Sparkasse brzi kredit "Sad pa sad" u roku 24h

Sparkasse brzi kredit "Sad pa sad" u roku 24h

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina još 2010. godine ratifikovala UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, ali još uvijek nije uspostavljen efikasan mehanizam koji će garantovati njenu dosljednu primjenu, a što bi trebalo u konačnici rezultirati poboljšanjem, odnosno promjenom položaja osoba sa invaliditetom u društvu.

Istakao je da će projekat biti fokusiran na tri ključna područja. Prvo strateško područje je jačanje kapaciteta i uspostavljanje saradnje sa donosiocima odluka i uspostavljanje strateških partnerstava.

Udruženje Pomozi.ba u martu doniralo 775.930,83 KM za liječenje oboljelih bh. građana

Udruženje Pomozi.ba u martu doniralo 775.930,83 KM za liječenje oboljelih bh. građana

"Mi ćemo promovisati partnerstvo između organizacija osoba sa invaliditetom i predstavnika vlasti kako bi odluke koje se tiču osoba sa invaliditetom bile kreirane uz poštovanje Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i s druge strane da bi interes i glas osoba sa invaliditetom u procesu kreiranja odluka bio uvažen", rekao je Zahirović.

"Drugo područje je jačanje kapaciteta organizacija osoba sa invaliditetom da zagovaraju za prava osoba sa invaliditetom i insistiraju na primjeni konvencije i da budu spremni za ta strateška partnerstva koja želimo da uspostavimo. I treće područje se tiče promjene percepcije javnosti o pravima i mogućnostima osoba sa invaliditetom", dodao je.

Kada je riječ o procesu obrazovanja, Zahiragić ističe da se deklarativno svi slažu da osobe sa invaliditetom imaju pravo na obrazovanje, međutim u praksi to ne zadovoljava potrebe osoba sa invaliditetom.

Una Džeko donirala kosu za djecu oboljelu od raka: "Dragi drugari, uvijek mislimo na vas"

Una Džeko donirala kosu za djecu oboljelu od raka: "Dragi drugari, uvijek mislimo na vas"

"U praksi je to još uvijek daleko od onog što osobama sa invaliditetom treba i što one u procesu obrazovanja mogu postići", poručio je.

Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, kazao je da se Član četiri Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u BiH ne primjenjuje.

"Po tom članu konvencije institucije vlasti su dužne da kad rješavaju pitanja interese za osobe s invaliditetom, uvijek to rade zajedno sa njihovim organizacijama. Tako nije. A zašto nije? Zato što su organizacije za osobe sa invaliditetom relativno slabe, nemaju kadrovske mogućnosti ni druge potencijale da budu ravno partner vlastima. Drugo, institucije vlasti, odnosno ljudi koji tamo rade, najčešće ne znaju puno o pitanjima invalidnosti, ne poznaju konvenciju i ne razumiju zašto je nužno da se s nama konsultuju", rekao je Zuko.

Učenici srednje škole u Sarajevu iznenadili udruženje Pomozi.ba

Učenici srednje škole u Sarajevu iznenadili udruženje Pomozi.ba

Dodao je da javnost nije dovoljno upoznata o pitanjima invalidnosti, jer najčešće implementacija raznih projekata koje vode neke druge organizacije stavljaju u fokus nešto sasvim drugo.

"Mi, osobe sa invaliditetom želimo samo da budemo što je moguće ravnopravniji i građani i da svoja prava ostvarujemo gdje je drugi građani pod istim uvjetima, ali bez dodatnih troškova za nas. Država je dužna da nam to obezbijedi i mi ćemo kroz ovaj projekat pokušat da radimo sve što je u našoj moći da to promijenimo. Koristit ćemo iskustva iz Evropske unije i iz zemalja u susjedstvu, Srbije i Hrvatske i vjerujem da ćemo na kraju projekta moći reći da smo bar napravili ozbiljniji korak ka tome", rekao je Zuko, navodeći da će projekat trajati dvije i po godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije