Sestre Mujačić: Gimnastika je za njih način života, zabava i razonoda (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sestre Mujačić: Gimnastika je za njih način života, zabava i razonoda (FOTO+VIDEO)
/ FOTO: Daniel Palhegyi

Ajša i Esma Mujačić sestre, čiji nastupi ostavljaju bez daha, u svom vlasništvu imaju preko 90 medalja. Odlikašice, koje su slobodno vrijeme zamijenile napornim i dugotrajnim treninzima, gotovo da ne znaju za takmičenje na kojem ne budu zapažene.

Ajša je počela trenirati sa šest godina, a Esma mnogo ranije, već s tri godine. Oni koji najbolje znaju o gimnastici procjenjuju kako je četvrta godina života optimalno vrijeme za početak bavljenja ovim sportom. Gimnastika je zahtjevan sport, treninzi traju po 3-4 sata, svaki dan, moraju paziti na ishranu, itd.

Djevojčice to još uvijek stižu uskladiti s ostalim obavezama, priča nam njihova majka Asima Mujačić.

"Ajša je sedmi, a Esma četvrti razred OŠ Skender Kulenović. Škola i školske obaveze (sekcije, engleski jezik) završavaju oko 18, a u dvorani su već u 19 sati. Trening završava u 22 sata i mama ih kući mora čekati s već spremnom večerom, jer se trudimo da bar u 23 budu u krevetu. Vikendi su rezervirani za još više treninga, takmičenja, ali i učenje. Obje su odlične učenice i školske obaveze se ne smiju zanemariti."

Ono što je posebnost ovog sporta, ali očigledno i klupske politike KRSG Olimpik je da je kao prvi i osnovni uvjet za takmičarske nastupe u Klubu upravo uspjeh u školi.

Trenerica Hidajeta Glavinić je tu velika podrška i pomoć. Sve djevojčice - takmičarke moraju biti odlične učenice. Ovaj sport stvara radne navike i one (kao i ostale djevojčice u klubu) sve stižu uskladiti.

Iako je jasno da trpi slobodno vrijeme, koje ove vrijedne djevojčice, prema svemu sudeći, nemaju, gimnastika je za njih način života i zabava i razonoda. One, to kaže njihova mama, ne shvataju kao tešku obavezu, pa vjerovatno zato i postižu dobre rezultate.

Upravo je krenula sezona takmičenja. Djevojčice su ovog ljeta bile u Međunarodnom ljetnom kampu ritmičke gimnastike u Puli pod vodstvom trenerica Hidajete Glavinić i Amile Hodžić. Osam ritmičarki KRSG Olimpika trenirale su i družile se s gimnastičarkama iz Italije, Bjelorusije, Slovačke, Srbije i Hrvatske.

"Takmičarsku sezonu počele su uspješno i nadamo se sve boljim rezultatima, na međunarodnom turniru u Vogošći, Esma je osvojila jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju, a Ajša srebro i bronzu", kaže mama Asima.


Ajša i Esma vlasnice oko 90 medalja

Medalje čuvaju na jednom mjestu te više i ne znaju koja je vlasnica koje. Nerazdvojne su u sali, na pripremama, takmičenjima, a sve to prate mama, tata i brat.

Na pitanje košta li ovaj sport, imaju li podršku kantona, države, dobivamo odgovor kako nije lako. Sport je dosta skup, takmičenja, pripreme, rekvizite i sve potrebno za sport finansiraju roditelji. Država, kanton i institucije odgovorne za sport nemaju sredstava i sluha za pomoć iako bi finansijska sredstva doprinijela mnogo da rezultati u ritmičkoj gimnastici budu mnogo bolji. Jedan odlazak na takmičenje košta oko 300 eura za jednu takmičarku, svaki rekvizit (lopta, čunjevi, obruč, traka...) po 100-injak eura, njihovi trikoi koje ili same šiju ili kupuju na takmičenjima u inostranstvo su minimalno 200 eura, polovinke-papučice u kojima vježbaju koštaju 50 eura i poderu se nakon nekoliko treninga. A roditelji Mujačić to množe s dva.

"Postoje neke društveno odgovorne firme, u ovom slučaju to je Sarajevofarm, koji pomažu ovaj sport i odlazak djevojčica na takmičenja ili pripreme", kaže Asima.

Ajša Mujačić: Nova mala filmska zvijezda bio je naslov teksta koji je Radiosarajevo.ba prije skoro tri godine objavio.

Naime, Ajša je zahvaljujući ritmičkoj gimnastici dobila ulogu i glumila u filmu Venuto al mondo, talijanskog redatelja Sergia Castellita.

"Bilo je to divno iskustvo, sve scene snimala je sa slavnom holivudskom glumicom Penelopom Cruz i uživala u nečem potpuno drugačijem. Glumila je djevojčicu, gimnastičarku u ratnom Sarajevu. Bilo je to nezaboravno iskustvo, svidjelo joj se glumiti, biti na filmu, gotovo mjesec dana boravila je u Torinu i snimala s ekipom. Ali na kraju je gimnastika ipak jedina i prava ljubav".

Gimnastika kao način življenja

Sve u kući je vezano za ritmičku gimnastiku, traže se načini da se prate svi mogući programi kad su u pitanju veliki turniri ritmičke gimnastike o kojima ove djevojčice sanjaju, kao nedavno završeno Svjetsko prvenstvo koje se održalo u Turskoj. Tražili su, kaže Asima, livestream na raznim internet portalima samo da vide svoju omiljenu ritmičku gimnastičarku Yanu Kudryavtsevu i ostale iz regiona za koje su navijale: Slovenku Moniu Čebašek koja je učesnica na našim turnirima u Sarajevu.

Nažalost, Bosna i Hercegovina još nema svoje predstavnike na velikim takmičenjima, zbog problema oko registracije Gimnastičkog saveza BiH. Ove godine prvi put je organizirano okupljanje reprezentacije BiH u ritmičkoj gimnastici i Ajša Mujačić je nakon dva kontrolna treninga i dobrih rezultata na takmičenjima pozvana u reprezentaciju, što je svakako san svakog sportiste u bilo kojem sportu.

Esma je mlađa, ali svakako ima svoje snove, a to je odlazak na neko veliko takmičenje gdje će kad se prebrode sve administrativne poteškoće koje djeca ne razumiju nastupati pod zastavom BiH.

Sve njihove želje i planovi u budućnosti vezane su uz gimnastiku, ovo je sport kojim se djevojke mogu dosta dugo baviti i nastupati u takmičarskom dijelu. Potrebno je mnogo odricanja, sredstava, upornosti i rada da postignu ono što žele. Nadamo se da će svojim radom i radom trenerice Hidajete Glavinić uspjeti ostvariti svoje snove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije