Vukadin: Bogat sadržaj na narednom Festivalu mladosti

Radiosarajevo.ba
Vukadin: Bogat sadržaj na narednom Festivalu mladosti

Povodom Festivala mladosti Denis Mrnjavac, koji se trenutno održava u Sarajevu, razgovarali smo sa Tonijem Vukadinom. Vukadin je glavni sekretar i takmičar OŠK Centar, višestruki kantonalni prvak i viceprvak u kadetskim kategorijama u šahu i trećeplasirani na dva federalna prvenstva u kadetskim kategorijama, a zajedno sa Goranom Đekićem je i jedan od pokretača ovog festivala.

RadioSarajevo: Kako je uopće došlo do manifestacije Festival mladosti Denis Mrnjavac?
Toni Vukadin:
  Festival mladosti Denis Mrnjavac je nastao prije nekih tri-četiri godine kao ideja mladih ljudi, tada prvenstveno  samo sportista, da rade ono što znaju i na taj način se bore protiv maloljetničke delikvencije te je festival isprva nosio naziv Sportom protiv maloljetničke delikvencije.

RadioSarajevo: Šta je uticalo na promjenu imena festivala?

Vukadin:  Prvi razlog je što smo uvidjeli da se mladi ne pronalaze samo u sportu, a drugi je što su nam, s vremenom, prilazili  mnogi mladi – prije svega volontirajući, a u projekat se uključio i Festival MESS, koji u okviru ovog festivala redovno prikaže i nekoliko predstava i sl. Uglavnom, mladi su uticali na promjenu imena.

RadioSarajevo: Ove godine festival je ostao uskraćen za dio programa, zbog čega?
Vukadin:
Najviše zbog finansijskih problema. Mi smo obraćali svim institucijama Kantona Sarajevo, Federacije BiH, pa i BiH... Međutim, nismo naišli na pozitivne reakcije. Protiv maloljetničke delikvencije se svi bore, ali prije svega samo riječima. Kada im se obratite sa jasnim programom za učešća u okruglim stolovima i sl., dobijate odgovore tipa 'Ne mogu ja svojim zaposlenicima reći da u 16h, poslije posla, idu na okrugli sto'...

RadioSarajevo: Kakav je odziv mladih ljudi u odnosu na protekle festivale?

Vukadin:  Svake godine je sve više i učesnika i mladih u organizaciji. Ovim putem im se i zahvaljujem, jer su uvijek tu i spremni da pomognu.

RadioSarajevo: U okviru festivala prikazana je i predstava Kako sam naučila da vozim, Selme Spahić. Šta je uticalo na izbor predstave?

Vukadin: Ovo je druga godina da u sklopu festivala prikazujemo i predstave. Prošle godine je prikazana predstava Udarac, koja je govorila o maloljetničkoj delikvenciji. Ove godine nam je jedna od tema festivala općenito – Nasilje u porodici, a ova predstava direktno govori o pedofiliji unutar porodice. Drugi razlog odabira je to što se radi o predstavi mlade rediteljice, sa mladim glumcima te se u svakom pogledu uklapa u festival.

RadioSarajevo: Organizovali ste i prvi poslijeratni turnir mladih šahista iz oba entiteta. Kakav je bio odziv učesnika iz drugog entiteta?

Vukadin: Nažalost, još uvijek to nije to u punoj mjeri. Međutim, ide polako. Do sada su, nažalost, jedine prilike da se mladi iz cijele države druže u šahu bile na državnom prvenstvu, koje traje dan ili dva – jedne godine u Federaciji, druge u RS-u i to je sve. Ovo je prvi put da je došlo do takvog okupljanja u Sarajevu. Čak su učestvovali i prvaci iz saveza Herceg-Bosne, F BiH i RS-a, tako da je prošlo odlično, a može još i bolje.

RadioSarajevo: Kako i u kojem smjeru mislite da će se festival razvijati u budućnosti?

Vukadin: Nama je želja da se pretvori u jedan veliki festival  u kojem bi mladi iz Sarajeva, ali i šire, imali svoje mjesto. Naredne godine planiramo da traje sedam do deset dana, a da svaki dan bude popunjen raznim sadržajima poput koncerata, izložbi, sportskih takmičenja, itd. Ukoliko bude problema sa finansijama, kao ovaj put, opet ćemo tražiti volontere i umjetnike koji će raditi besplatno. Borit ćemo se.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije