Srđa Hrisafović: arhitekta, profesor, iluminator

Radiosarajevo.ba
Srđa Hrisafović: arhitekta, profesor, iluminator

Foto: Šeher-ćehajina ćuprija, Srđa Hrisafović

Srđa Hrisafović je arhitekt i profesor Univerziteta u Aucklandu te profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Za Radio Sarajevo govori o projektu rasvjete u Sarajevu, čiji je autor.

RadioSarajevo: Šta zapravo predstavlja projekat osvjetljenja mostova i zgrada i odakle uopće ideja za takvo nešto?

Hrisafović: Mi ovdje govorimo o dva projekta prvi je iluminacija mostova koji je dio master plana za iluminaciju Baščaršije, drugi je pilot projekat ulične rasvjete ulica Titove i Ferhadije. Prvi projekat je inicirala Gradska uprava i projekat je u izvedbi, završene su ulice Sarači, Trgovke i Kazazi. Zlatarska ulica će biti osvjetljena vjerojatno u proljeće. Drugi projekat je inicirao načelnik Općine Centar Dževad Bečirević kao saradnju Općine Centar i akademije Likovnih umjetnosti - odsjek Produkt-dizajn.

RadioSarajevo: Po uzoru na gradove koje je projekat rađen?

Hrisafović: Master plan iluminacije Baščaršije je unikatan u svakom pogledu kako kreativno tako i tehnološki. Svi naši projekti su unikatni, čak se možemo pohvaliti da smo među prvima u Evropi upotrebili LED svjetlo u urbanoj rasvjeti.

RadioSarajevo: Na koji način se ovaj projekat realizira sa studentima u sklopu nastave na odsjeku Produkt-dizajn?

Hrisafović: To je pilot projekat Ferhadije i Titove koji radimo u sklopu nastave na predmetu Dizajn svjetla na četvrtoj godini produkt dizajna.

RadioSarajevo: Šta je Predviđeno konceptom iluminacije Ferhadije i ulice Maršala Tita i ko su studenti koji su ga napravili?

Hrisafović: To bi bilo najbolje pitati studente. Svi studenti četvrte godine podijeljeni u dvije grupe učestvuju u projektu. Prva grupa radi na uličnoj rasvjeti uključujuči i urbane repere i kulturno-historijske spomenike, druga radi na iluminaciji parkova koji pripadaju projektovanom području.

RadioSarajevo: Zašto je osvjetljavanje objekata bitno, sa urbanističkog stanovišta?

Hrisafović:
Gradovi žive noću. U dobro osvjetljenim djelovima grada šetaju ljudi koji se osjećaju sigurno. Sve to potiče život u gradu, gužva i dobro raspoloženje donose profit.

RadioSarajevo: Sa stanovišta energetske efikasnosti, koliko je projekat savremen?

Hrisafović:
Mi smo tek u konceptualnoj fazi. Za sada brinemo o količini svjetla i objektima koji trebaju biti osvjetljeni. Naš osnovni zadatak je energetska efikasnost i nezagađivanje okoline, tako da će projekat biti koncipiran na principima očuvanja životne sredine.

RadioSarajevo: Koliko je objekata do sada osvijetljeno i postoji li dugoročni plan?

Hrisafović: Projekat je tek u idejnoj fazi.

RadioSarajevo: Kako se osvijetljeni objekti održavaju? Šta je potrebno činiti da bi se održali u dobrom stanju?

Hrisafović: To je veliki problem u ovome gradu. Održavanje gradske rasvjete je katastrofalno. Mi smo danas opet ugasili iluminaciju na Ajfelovom mostu, jer pola svjetiljki ne radi. Nova LED rasvjeta i svjetla koja mi koristimo su tehnološki napredna, ali trebaju konstantno održavanje, čišćenje i pažnju. Za to nema para u kantonalnom buđetu, pa je možda pametnije pogasiti svjetla dok ne dođe neko bolje vrijeme.

RadioSarajevo: Po nekim našim saznanjima, postoji stalna i praznična iluminacija mostova. Kakva je razlika?

Hrisafović: Ta je formulacija nekog prošlog vremena. Takvi nazivi u dizajnu svjetla više ne postoje. Svako urbano svjetlo služi gradu, a najbolje je kada je svaki dan praznik. Tako žive moderni gradovi. Ulično svjetlo i svjetla fasada nadopunjavaju jedno drugo i ono što zovemo urbana iluminacija.

ado,radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije