Prije 12 godina napustila nas je Amela Vilić: Stvaralački vijek posvetila dizajnu

Radiosarajevo.ba
Prije 12 godina napustila nas je Amela Vilić: Stvaralački vijek posvetila dizajnu
FOTO: Facebook / Amela Vilić

Na današnji dan se navršava 12 tužnih godina kako je preminula Amela Vilić.

Ona je bila istaknuta kostimografkinja i scenograf, kreirala je kostime za stotine predstava, a ujedno je i dobitnica mnogih nagrada za svoj rad.

Od nje su se putem Facebooka oprostile i kolege iz Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Amela je rođena u Sarajevu, gdje je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti.

Kostimografija i modni dizajn bili su osnovne umjetničke grane kojima je svoj ljudski i stvaralački vijek posvetila vrijedna i iznimno nadarena umjetnica.

Kreirala je kostime za više od stotinu teatarskih predstava, a zapaženi su u predstavama "Derviš i smrt", "Tosca", "Rigoletto", "Cavalleria Rusticana", "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce", "Bal pod maskama", "U vremenu", "Carmen", "Snaga bola", "Slike s izložbe", "Moja zemlja", "Tvrđava", "Mjera za mjeru", "Šta ćemo sad", "Revizor", "Pobuna u Narodnom pozorištu", "Legenda o Ali-paši", "Nikola Šubić Zrinjski", "Obućari", "Prvi put s ocem na izbore", "Balada o Omeru i Merimi"

Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalih, nagrade Narodnog pozorišta Zenica, za vizuelni identitet predstave “Tvrđava”, nagrade Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom za kostimografiju u predstavi “Tvrđava”, kao i za kostimografiju u predstavi “Legenda o Ali-paši” (2003. i 2005.).

Za kostime u predstavi “Legenda o Ali-paši” dobitnica je priznanja na Festivalu bh. drame u Zenici 2006. Amela Vilić je izlagala i u Foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo.

Zapažena su i njena ostvarenja u filmovima "Gori vatra", "Ljeto u zlatnoj dolini", "Kod amidže Idriza", "Nafaka"…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije