Sjećanje na Milana Mladenovića

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Milana Mladenovića

Na današnji dan prije 17 godina napustio nas je Milan Mladenović, muzičar i umjetnik koji je ostavio snažan uticaj na rock scenu bivše Jugoslavije.

Muziku i sve što je 'Dečak iz vode' podario ovdašnjoj javnosti ostavlja neizbrisiv trag na prijeratnim generacijama, ali i generacijama koje tek dolaze, jer njegovo djelo je vječno, kao i njegov lik.

Milan Mladenović rođen je u Zagrebu 21. septembra 1958. godine. U šestoj godini života seli se u Sarajevo, gdje ostaje nekoliko narednih godina, a o ovom razdoblju svog života Milan je govorio:

"Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo... Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd."

Razdoblju života u Sarajevu posvetio je i istoimenu pjesmu.

Počeci i uspon karijeje 'Dečaka iz vode'

U Beograd se doselio 1970. godine, a svoj prvi bend Limunovo drvo osnovao je sa školskim kolegom Dragomirom Mihajlovićem Gagijem.

Godinu dana kasnije osnovao je bend Šarlo Akrobata, zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem. Šarlo Akrobata snimio je samo jedan album Bistriji ili tuplji čovek biva, koji se, međutim, i danas smatra jednim od najvećih rock ostvarenja u bivšoj Jugoslaviji. Sa pjesmom Ona se budi potsjetimo se ovog perioda Milanovog života:




Iz Šarla su kasnije rođena dva uticajna rock benda: Katarina II, čiji je frontmen upravo legendarni Mladenović i Disciplina kičme, na čelu sa Dušanom Kojićem Kojom.

Katarina II 1984 izdaje istoimeni album nakon čega grupa mijenja ime u Ekatarina Velika. Prvi album pod nazivom Ekatarina Velika izlazi 1985., a naredni koji objavljuju godinu kasnije pod nazivom S vetrom uz lice doveo ih je na sam vrh jugoslavenske rock scene.

EKV je u osam godina ukupno izdao sedam studijskih albuma: Katarina II (1984.), Ekatarina Velika (1985.), S' vetrom uz lice (1986.), Ljubav (1987.), Samo par godina za nas (1989.), Dum dum (1991.), Neko nas posmatra (1993.), kao i tri live albuma.

Samo neke od poznatijih pjesama iz bogatog opusa EKV-a su Oči boje meda, Modro i zeleno, Kao da je bilo nekad, Ti si sav moj bol, Novac u rukama, Zemlja, Ljubav, Par godina za nas - pjesma koja je u novembru 2006. godine  izglasana je za najbolju pjesmu svih vremena na prostorima bivše SFRJ.



Rimtutituki - Slušaj 'vamo!

Početkom ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, 1992. godine, Mladenović sa članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formira projekat Rimtutituki, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu. Njihov najpoznatiji singl Slušaj 'vamo!, s ključnim refrenom Mir, brate, mir, promovisan je koncertom na kamionu, koji je kružio ulicama Beograda.




Za vrijeme opsade Dubrovnika, Milan je pozvao publiku da minutom ćutanja odaju počast bombardovanom Dubrovniku i njegovom stanovništvu. Međutim, neki iz gomile su glasno negodovali, a čuli su se čak i pozivici "uhapsite ga". Kada je trebalo da gostuju sa Rimtutitukijem u Banja Luci tokom rata, Milan je iz protesta otkazao nastup, jer je ekplozivom srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija.

"Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al sam nešto ružno sanjao."

Odlazak u legendu

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Milan Mladenović prebačen je u bolnicu, gdje mu je dijagnosticiran rak gušterače.

Milan Mladenović preminuo je 5. novembra 1994., u 36. godini života u Beogradu, a pokopan je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću Ekatarina Velika prestala je postojati.

Dana, kada je ovaj veliki čovjek i umjetnik otišao u legendu, prisjećamo se sa tugom, ali i sa vjerom da će njegov duh živjeti vječno i da će generacije koje tek dolaze odgajati Milanova muzika, baš kao što je odgajala sve nas. A da i oni najmlađi stanovnici Zemlje nastavljaju živjeti njegovu muziku, dokazuje i video u nastavku, nastao na dječijoj priredbi u jednom srbijanskom vrtiću:



A oni  nešto stariji sinoć su se u sarajevskoj Slozi prisjetili EKV-a i obnovili 'gradivo' iz perioda svog odrastanja, na koncertu In Memoriam of EKV uz četiri nekadašnja člana ovog benda, koji su također odsvirali i neke pjesme Šarla Akrobate.

Počivaj u miru Milane!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije