Selmo Cikotić o porukama i strategijama Srbije: BiH pokazala spremnost da se brani

Radiosarajevo.ba
Selmo Cikotić o porukama i strategijama Srbije: BiH pokazala spremnost da se brani
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Selmo Cikotić uvodničar sesije socijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novopostavljene ambasadorice Bosne i Hercegovine Aide Smajić i poželio joj dobrodošlicu.

 Piše: Faruk Vele

"Srbija želi mirnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu, jer to znači i mir i stabilnost u regionu”, istakao je Vučić te naglasio da će nastaviti da vodi politiku mira i saradnje na zapadnom Balkanu, prenijeli su mediji. 

Stabilnost i mir 

Bio je to više nego jasan primjer politike dvostrukih aršina koje Srbija odavno primjenjuje prema Bosni i Hercegovini. 

Dok Vučić priča o miru i stabilnosti, Informer, pištolj-list pod kontrolom predsjednika Srbije,  najavljuje ovih dana, ni manje-ni više, do da BiH prestaje postojati sutra, 5. septembra!  

"Kraj! BiH 5. septembra prestaje da postoji! Srpska neće dizati revoluciju da je sahrani, to će za nju uraditi Sarajevo", vrišti naslov u tabloidu. 

Sve je ilustrirano fotografijom na kojoj je bh. etnitet RS pripojen Srbiji, dok Kosovo, znakovito, nije pod kontrolom Beograda. 

Informer - undefined

Foto: Ilustracija /Informer

A upravo u tabloidima, kako je jednom kazao čuveni Filip David, piše ono što stvarno misli vodstvo Srbije na čelu s Vučićem, i što govore ministri Aleksandar Vulin i Ivica Dačić. 

Vučić i Srbija na svaki način žele da faktički gubitak Kosova nadomjeste pričom o polovici BiH. 

Šta je cilj? 

Istovremeno, u Skupštinu Srbije je upućen Nacrt Nacionalne strategije bezbjednosti i Strategije odbrane Republike Srbije. 

Premijerno se u strategijama kao odbrambeni cilj pominje i očuvanje bh. entiteta Republika Srpska u daytonskoj Bosni i Hercegovini, što je, kako se naglašava, prioritet Srbije. 

Očuvanje Republike Srpske jedan je od vanjskopolitičkih prioriteta Republike Srbije. Suglasno tome, opredjeljenje Republike Srbije je da nastavi razvijanje specijalnih paralelnih odnosa sa Republikom Srpskom, navodi se, uz ostalo. 

Iako je radi političke korektnosti i međunarodnih odnosa naglašeno da će se spomenuto raditi uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine u skladu s Daytonskim sporazumom, pisanje srbijanske štampe i izjave visokih zvaničnika govore šta o tome Beograd stvarno misli. 

Znakovit je i zaključak da “rizici od izbijanja ratova i drugih oružanih sukoba na prostoru jugoistočne Evrope, iako su smanjeni, nisu eliminirani”.

„Nove strategije donose i izmjene u strukturi sistema nacionalne bezbjednosti, tako što se uvećava uloga predsjednika Republike na uštrb Vlade, umanjuje uloga kontrole i nadzora nad sistemom i u sistemu, a načela nepristranosti i političke neutralnosti sasvim su iščezla", kazala je za BBC na srpskom Jelena Pejić, istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Univerzitetski profesor i bivši ministar odbrane BiH, dr. Selmo Cikotić kaže za Radiosarajevo.ba da smo davno naučili da naše susjedne države više mjerimo po onome što rade, a ne po onome što deklarativno izjavljuju. 

"U tom smislu mi imamo kontinuitet spoznaja jedne ideologije države Srbije koja daje sebi određena prava u Bosni i Hercegovini, a koja joj suštinski i objektivno ne pripadaju. Istovremeo, ne daju susjednim zemljama takva prava nad svojim manjinama u svojoj zemlji. Ta politika dvostrukih standarda najviše loših posljedica ima po one koji je zagovaraju", kaže profesor Cikotić, te nastavlja: 

"Ja mislim da je Srbija do sada u prethodnih tri decenije značajno reducirala životni prostor na kome žive srpski narod, u čije ime se ona tako glasno i zdušno zalagala. Ali mislim da je sada na dobar način počela da nagriza i tkivo vlastitog državnog teritorija zato što mislim da ta politika dvostrukih standarda ne proizvodi stabilnost ni u vlastitoj državi, a kamo li u regionu. Bosna i Hercegovina je pokazala jednu vrstu spremnosti da se političkim, diplomatskim i civiliziranim metodama rješavaju sva otvorena pitanja, ali, isto tako, i spremnost da brani svoje prostore, svoj narod i svoje institucije ukoliko to neko pokuša rješavati silom". 

BiH sve jača i jača 

Mi u tom smislu, dodaje Cikotić, nemamo promjene pozicije "niti imamo nekog manevarskog prostora koji ne zavisi od nas". 

Govoreći o propagandi srbijanske štampe o skorom nestanku BiH, Cikotić podsjeća da je ta strategija prema BiH testirana i prije 30-tak godina. 

"Proglašavani su više puta i nestanci i krajevi Bosne i Hercegovine i prestajanje postojanje institucija. Međutim, uz sve probleme koje ima, Bosna i Hercegovina je iz dana u dan sve jača. I ne mislim da ozbiljni analitičari pridaju ozbiljan značaj toj vrsti propagande i pisanja tabloida", dodaje Cikotić. 

Smatra da "Srbija ima puno svojih problema i da bi bilo dobro da se bavi njima". 

"I mislim da bi bilo dobro da na bazi reciprociteta i dobrosjusjednih odnosa gradi odnose sa svim zemljama u regionu, a sa BiH pogotovo. Mislim da Srbija ima razloge, ima interese da ima dobre odnose sa BiH. Ali se lošim namjerama, nedobronamjernim postupcima i ponašanjima ne može očekivati dobar odnos BiH prema Srbiji. BiH ima jednu vrlo snažnu moralnu poziciju u odnosu na susjedne države, i kako vrijeme odmiče ta moralna superiornost BiH jača. Bosna i Hercegovina nikoga nije napadala, odbranila se od svih onih koji su je napadali. Ta moralna superiornost vremenom sve više postaje prepoznatljiv i vidljiv politički kapital, diplmatski kapital, ali i jedan vrlo mjerljiv ekonomski, demografski,  kulturološki i sveukupni kapital u odnosima sa susjedima", zaključio je Cikotić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije