PRIPREMA Tamburaški orkestar Radio Sarajeva tambura već 65 godina

Radiosarajevo.ba
PRIPREMA Tamburaški orkestar Radio Sarajeva tambura već 65 godina


Osnovan 1945. godine kao stalno izvođačko tijelo koje je osim snimanja tradicionalne narodne muzike učestvovalo u javnom i kulturnom životu BiH.
Uz tamburaški orkestar bili su i solisti na harmonici - duet Zaim Imamović i Ismet Alajbegović Šerbo, zatim Mustafa Krilić, Milorad Todorović, Jovica Petković i Ratomir Petković. Doprinos razvoju ovog orkestra dali su poznati instrumentalisti na tamburi među kojima treba izdvojiti njegove rukovodioce: Svetozar Kajtazović (instrumentalist), Jozo Penava (instrumenalist na primu i kompozitor).


Važnu ulogu za profesionalno sazrijevanje orkestra odigrao je Beluš Jungić, muzički pedagog i kompozitor, koji je obavljao poslove urednika redakcije narodne muzike Radio Sarajeva, muzičkog producenta za narodnu muziku i dirigenta. Svoje stručno i pedagoško iskustvo prenosio je na veliki broj i danas poznatih i popularnih vokalnih interpretatora narodne muzike. Osim navedenih, rukovodioci tamburaškog orkestra bili su Drago Trkulja (prim, kompozitor), Rade Vanovac (bas prim), Mirsad Sijerčić (bas prim, aranžer), Ivica Bernadić (prim, kompozitor, aranžer).
Danas tamburaškim orkestrom rukovodi Vedran Čičak, instrumentalista na primu i aranžer, a članovi orkestra su: Nihad Arnautović (prim II), Miralem Bašić (bas prim I), Goran Peričević (bas prim II), Ivan Bernadić (čelo), Enes Čengić (kontra), Edin Aginčić (brač) i Anto Lujić (bas).
Veliki broj snimaka vokalne i instrumentalne narodne muzike, ne samo iz BiH, nego i izvan njenih granica, snimljeno je sa tamburaškim orkestrom. Svi ti snimci pohranjeni su u arhivu Muzičke produkcije. Osim narodne, Tamburaški orkestar MP BHRT na svom repertoaru ima i popularna djela umjetničke muzike, a učestvovali su u realizaciji veoma značajnog projekta Muzika raspoloženja.
Stalni su učesnici u snimanju televizijske emisije "Neprolazna pjesma" (BHT).


a ono što je najvažnije i što uglavnom znaš-jeste to da je tamburaški orkestar nekadašnjeg Radio Sarajeva postavio temelje cijeloj priči zvanoj narodna muzika u Bosni i Hercegovini.Zahvaljujući radu kreativnih i stručnih ljudi, čija imena imaš u prilogu o tamburaškom orkestru koji sam ti ranije poslala, naša arhiva je najbogatija i najznačajnija kada je u pitanju čuvanje i njegovanje muzičke baštine našeg tla. A što se tiče rada muzičkih urednika BH radija 1 ti si bila šef ove redakcije i znaš kakva su naša stajališta kada je u pitanju naše muzičko naslijeđe. Sjećaš li se da si opisjujući moj rad napisala da je sve o.k., ali da mi manjka sluha za "hitove regiona" misleći valjda na aktuelnu folk muziku. I sama si dakle konstatovala da je moj stav pomalo "retro" , a ja na tom pravcu ostajem i dalje želeći da kroz , po mom mišljenju, nedovoljno prostora za narodnu muziku na BH radiju 1, našim slušaocima priuštim ono najbolje što je u našoj zemlji poniklo, a to je tradicionalna i pjesma oslonjena na tradiciju. I ova emisija posvećena tamburašima je rezultat takvog stava.
Srdačan pozdrav,


1. Koji je bio značaj tamburaške muzike u našoj zemlji u vrijeme nastajanja orkestra – 1945. godine? Zašto je u to vrijeme tamburica bila popularna?
2. Koliko je tamburaška muzika dio bh muzičke tradicije? U kojim se krajevima BiH tamburica njeguje kao tradicionalnan instrument?
3. U govornom jeziku – pod tamburom se podrazumijeva bilo koji trzalački instrument (saz, šargija) no mnogi od njih ne pripadaju tamburaškom orkestru. Koja je standardna postava jednog tamburaškog orkestra?
4. Kakva je razlika između tamburaškog i narodnog orkestra?
5. Koji je značaj Tamburaškog orkestra RTV BiH u očuvanju bh muzičke tradicije? Da li je opravdano reći da su mnoge pjesme otrgnute od zaborava zahvaljujući snimcima sa tamburaškim orkestrom? Da li poznajete neke konkretne primjere?
6. Kakva je danas tamburaška scena u BiH i šire u regiji? Koji su orkestri iz BiH uspješni na međunarodnom planu? Koji su festivali kod nas i u regiji bitni?
7. Koliko je tamburaška muzika u stvari narodna, a koliko artificijelna? Danas tamburaški orkestri sviraju obrade rock klasika ili popularnih klasičnih kompozicija – kako gledate na te trendove?
8. Šta su najvažniji zadaci i prioriteti u vašem poslu urednice narodne muzike na prvoj radiostanici u državi?

Tamburaški orkestar Radio Sarajeva (ne ovog našeg, nego onog nekadašnjeg koji se nadas zove BHRT) nastao je 1945 godine i ove godine obilježava jubilej od 65 godina.

Tim povodom će u četvrtak 28. januara biti upriličen živi radijski koncert koji će se emitirati na BH Radiju 1 u 19,30.

Jubilej Tamburaškog orkestra povod je
pozvati Vas da prisustvujete

Specijalnom živom izdanju emisije «Narodu narodna»

u četvrtak, 28.januara, u 19 sati,
RTV dom,
Bulevar Meše Selimovića 12, Sarajevo

Povod: 65 godina postojanja Tamburaškog orkestra BHRT-a
Učestvuju:
 Ljubica Berak,
 Andrija Števanić,
 Vesna Hadžić,
 Abid Sakalaš,
 Branka Sovrlić i
 Jakša Jurjević

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije