Ostavio je dvije knjige, i to kakve (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Ostavio je dvije knjige, i to kakve (FOTO)
Pobrić, Zvizdić, Lovrenović, Kazaz (Foto: radiosarajevo.ba)

U sarajevskom Media Centru sinoć (7. oktobra) održan je hommage prerano preminulome bosanskohercegovačkom književniku Emiru Šakoviću. Pjesnika i prozaista su se kroz uspomene i njegovu poeziju i prozu sjećali Ivan Lovrenović, Enver Kazaz, Ahmed Burić, Dino Pobrić i Mustafa Zvizdić, a pročitan je i emotivni zapis književnice i novinarke Snježane Mulić.

„Pokušao sam ovih dana sebi samom objasniti Emira Šakovića, kao pisca, i mislim da bi se za njega moglo reći nešto što bi se moglo primijeniti na malo pisaca“, rekao je urednik Dana Ivan Lovrenović.

„On je od svoga prvog retka pisao kao da zna veličinu svoga dara i ono što on kao pisac može i treba dati. To je možda najbolji dar u književnom svijetu i to je na neki način odredilo njegov učinak. Ostavio je dvije knjige, i to kakve dvije knjige. Knjigu pjesma i roman. Kada se gleda na neki hladni knjigovodstveni način to je malo, ali kada se govori o njegovoj stvaralačkoj energiji, onda je to najviše što se može“, kazao je Lovrenović.

Lovrenović: Ostavio je najviše što se može (Foto: radiosarajevo.ba)

Lovrenović je također upozorio da je Emirova satirička poezija „na narodnu“, koju je, uglavnom, objavljivao u sarajevskom nedjeljniku Dani, apsolutni „novum“ u bosanskohercegovačkoj književnosti.

Nakon čitanja Šakovićeve poezije i proze, okupljenima se obratio Dino Pobrić, asistent na Komparativnoj književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji je sa Šakovićem zajedno studirao.

„Da su kojim slučajem ruski formalisti imali dvije Emirove knjige, mislim da bi ih proglasili kao uzor, od kompozicije i strukture do odnosa naspram vremena i prostora, pogotovo u romanu 'Turist u nevolji'. Ja dok sam predavao u srednjoj školi, zadnje tri generacije, na kraju sam im donosio mimo plana i programa Emirovu poeziju i nikada mi se nije desilo da ti mladi ljudi nisu dolazili a da ne pitaju kako se zove ona knjiga poezije i gdje se može nabaviti“, priča Pobrić.

Na poslijetku je Šakovićevu poeziju čitao prof. dr. Enver Kazaz. Odabrao je i onu, koja je rasplakala veći dio skupa, a koju prenosimo u nastavku teksta.

Vuk Bačanović za Radiosarajevo.ba

MOLBA GENERALNOM SEKRETARU

Danas je
nakon duge i teške bolesti
preminuo Emir Šaković
istaknuti javni radnik
Bio je poznat po duhovitosti
i svakojakim budalaštinama
Njegova neobična biografija
obilovala je strateškim promašajima
a njegov rani odlazak
predstavlja nenadoknadiv gubitak
za domaću i međunarodnu javnost
Sahrana posmrtnih ostataka preminulog
obaviće se na gradskoj deponiji smeća

Autor ove smrtovnice
priznaje da je navedene redove
napisao protiv uroka
da se izliječi od dekadencije
i dječijih bolesti pisanja
želeći da živi šezdeset godina

Ni manje ni više
O Bože
ispiram tvojim imenom usta
bez suvišnog i lažnog poetiziranja muke
pominjem te znajući
da je to psihološka reakcija
čovjeka u graničnoj situaciji
Ne znam da li postojiš
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije