Legende ne umiru: U Novom Sadu novi murali Balaševića

0
AA
Legende ne umiru: U Novom Sadu novi murali Balaševića
FOTO: AA / Mural Balaševića u Novom Sadu

Novi Sad i Balašević. Taj odnos najčuvenijeg Novosađanina na prostorima bivše Jugoslavije i Novog Sada Balašević je često objašnjavao rečima: "Oni koji te ne vole, ne znaju to da sakriju, a oni koji te vole, ne znaju to da pokažu".

Smrt Balaševića potresla je cijeli region, za njim se javno tugovalo od Triglava do Đevđelije, ali Novosađani su pokazali koliko su voljeli svog sugrađanina raznim spontanim okupljanjima gdje su odavali poštu "Panonskom mornaru".

Od njegove smrti do danas u Novom Sadu su nastala i tri murala posvećena čuvenom kantautoru panonske ravnice koji se nalaze na fasadama zgrada u novosadskom naselju Liman.

Neprekinuta veza 

Veza Balaševića i Novog Sada nije se prekinula ni nakog njegovog odlaska, jer je svom rodnom gradu dao i ostavio najviše, poput najvećeg, besplatnog, koncerta na otvorenom koji je održao 5. maja 2012. godine na Trgu slobode, ali i tradicionalnih koncerata na Spensu koje je održavao na Bogojavljensku noć, a koji 19. januara ove godine nije održan zbog epidemije koronavirusa.

Malo ko je od poklonika njegovog stvaralaštva, koji su se s raznih krajeva svijeta okupljali na tom januarskom koncertu u Novom Sadu, mogao i da pretpostavi da će COVID-19 zauvek prekinuti tu tradiciju, a pogotovo ne da će Balašević biti žrtva opakog virusa i to tačno mesec dana kasnije u odnosu na neodržani koncert.

U svoje pjesme utkao je panonsku ravnicu, običaje, ali i svoj Novi Sad pa su Novosađani, spontano, počeli da iskazuju poštovanje svom sugrađaninu kroz privatne inicijative i zidove zgrada ukrašavaju muralima Đorđa Balaševića.

Privatne inicijative 

Umjetnik iz Doboja Deni Božić, koji je u svom gradu, takođe, naslikao Balaševića ostavio je svoj autorski potpis na zidu u Fruškogorskoj ulici u Novom Sadu, a nedugo zatim u Ulici Iva Andrića nastao je i mural koji je uradio Milan Milosavljević Deroks. U oba navrata je u pitanju privatna inicijativa.

Posljednji mural na Bulevaru cara Lazara koji je još u fazi izrade "naručio" je sam autor, adakemski slikar, Marko Milović.

"Mural je naručio unuk mog dede, jedino što je ostalo jeste da se prikupi saglasnost stanara zgrade, što je potrajalo, i da se prione na posao. Počeo sam mural kad je splasnula euforija posle Balaševićeve smrti. Ne robujem rokovima, radim koliko mogu, kad dođem s posla pa dok se moja kičma, koja je starija od mene, odmori, onda uzimam četkice, kist, akrilne boje i idem da slikam", kaže kroz šalu Milović.

Odlučio je da, za razliku od postojeća dva murala Balaševića, ovaj bude u vedrim i svijetlim bojama.

"Hteo sam da unesem vedre boje. Jer Balašević nam je unosio svetlo. Jeste nas budio, opominjao, ali je donosio svetlo", navodi Milović.

On naglašava da se ideja za mural rodila sasvim spontano.

"Kada je umro, trebalo mi je nekoliko dana da se sastavim. Jako me je pogodila njegova smrt. Ovo je moj način da se Đorđu zahvalim što je postojao", zaključuje Marko Milović.

Đorđe Balašević, pjesnik, pisac, scenarista, kompozitor, stend-ap komičar, Novosađanin, preminuo je 19. februara u Kliničkom centru Vojvodine od posljedica infekcije koronavirusom. Sahranjen je na Novom groblju u Novom Sadu u prisustvu članova porodice i prijatelja. Ipak brojni poštovaoci Balaševićevog djela gotovo svakodnevno posjećuju grob najpoznatijeg novosadskog kantautora na Novom groblju. Đorđe Balašević bi 11. maja napunio 68 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije