Ko je Iris Višnjić, djevojka koja je zapanjila regiju kupanjem u ledenom jezeru

V.A.Z.
Ko je Iris Višnjić, djevojka koja je zapanjila regiju kupanjem u ledenom jezeru
Facebook / Iris Višnjić - kupanje u ledenom jezeru Nula
Na prvi dan nove 2019. godine, jedna djevojka našla se na naslovnim stranicama portala u regiji, zahvlajujući svom neobičnom hobiju.

To je Iris Višnjić, dvadesettrogodišnja plavokosa kupačica koja je zaplivala u gotovo zaleđenom jezeru Nula kraj Vareša, pritom se veselo osmjehujući fotografu. Nakon što su slike objavljene na Facebooku, ova priča postala je viralna.  

I dok je većina građana prvi januar prvodila ljenčareći  u toplini doma, neustrašiva Iris upustila se u ledenu avanturu kako bi, i to ne prvi put, skrenula pažnju javnosti na ljepotu vareškog jezera koja treba biti sačuvana i za generacije koje dolaze. 

 Mnogi su se zapitali - ko je ta djevojka?   

Od svoje treće godine živi u Australiji, u Brisbaneu, gdje je diplomirala Farmaciju. Rođena je u Njemačkoj gdje su se njeni roditelji obreli nakon što su izašli iz ratom zahvaćene Bosne - oboje su iz Vareša. 

"Pošto sam farmaceutske struke, dobro znam da je kupanje u hladnoj vodi jako zdravo. Obično dolazimo svake druge godine u Vareš tokom ljeta, ovdje imamo mnogo prijatelja i rodbine. Ali prošle godine sam prvi put ovdje bila i zimi, jer sam željela  da osjetim čari drugog godišnjeg doba. Odlučila sam se tada na zimsko kupanje u jezeru, jer su trebali testirati  projekt bagera za podvodno rudarenje u jezeru. Tada je na Facebooku napravljena stranica kako bi se to spriječilo, jer je nosilo niz rizika za okoliš. Tu smo postavljali svoje slike s jezera",  otkriva za portal Radiosarajevo.ba Iris Višnjić.

Vareš sačuvao čistu vodu i jezero Nula, najveći vodeni bunar u BiH

"Ali ove godine sam odlučila to ponoviti zato što je jako zdravo za organizam i imunitet. Ja u Australiju normalno proslavim Novu godinu na plaži ili u bazenu zato što je kod nas tada ljeto. Navikla sam se kupati za taj praznik pa nisam htjela ovaj propustiti. Super je to osjećaj. Voda je bila jako hladna i neki dijelovi jezera su već bili zaleđeni", priča nam Iris.

Iris savjetuje: Pravila kupanja u ledenoj vodi 

Pitamo je kakav je osjećaj kada se uđe u ledenu vodu, kako se treba pripremiti i kakve su posljedice zimskog kupanja: 

"Kad uđes u hladnu vodu tijelo doživi veliki šok pa dobiješ nalet adrenalina. Ali zimu osjetiš tek kada izađeš - hladan zrak, hodanje po snijegu... Ovako nešto prvi put sam probala u Budimpešti, koja je poznata po svojim banjama. Najprije sjediš u sauni ili bazenu s temperaturom od oko 40 stepeni, a potom izađeš van na hladan zrak i u hladan bazen. Zimsko kupanje je često u Skandinaviji i Rusiji, za njih je to tradicija, tamo i djeca to rade. Mnogo sam čitala o prednostima kupanja u hladnoj vodi. Tako poboljšavamo cirkulaciju, imuni sistem, smanujemo stres, izbjegavamo depresiju i trošimo mnogo više kalorija. Veoma je zdravo jutarnje tuširanje hladnom vodom. Nedavno sam putovala po Africi i u mnogim mjestima gdje sam bila nije bilo tople vode. Tuširala sam se hladnom. Primijetila sam da imam mnogo više energije i da sam bila bolje raspoložena.

Iris Višnjić - kupanje u ledenom jezeru Nula - undefinedFacebook: Iris Višnjić - kupanje u ledenom jezeru Nula

Ovo bih preporučila svim zdravim osobama.  Ali osobe koje imaju probleme sa srcem ili druge zdravstvene probleme, ne bi trebale ovako nešto pokušavati. U trenutku ulaska u vodu, organizam doživljava veliki šok. Potrebno je pripremiti se i mentalno. Treba paziti prilikom ulaska u vodu, polako ulaziti zbog velike razlike u temperaturi, da se tijelo navikne. Pomaže i ukoliko se prethodno istuširamo hladnom vodom, da se tijelo navikne. Kad uđeš u vodu, počinješ ubrzano disati, a mogu se mišići ukočiti. Zato nikad nisam sama - uvijek dođem s nekim, za svaki slučaj. Za Novu Godinu sa mnom je bio moj momak, ali nije ulazio u vodu", otkriva nam ova 'čelična' mlada žena.

Kakav otac - takva kći 

Njen avanturistički duh dokaz je da "iver ne pada daleko od stabla". Irisin otac Goran Višnjić poznat je po svom adrenalinskom poduhvatu, kada je iz Australije do Bosne došao na motoru. Gledajući fotografije koje nam je naša sugovornica pokazala, vidimo da je sa ocem često na motoru: 

Iris Višnjić - s ocem Goranom  - undefined
Facebook: Iris Višnjić - s ocem Goranom

"Istina je da sam avanturistički duh naslijedila od oca, volim sve uz što dobiješ nalet adrenalina. Ali ima nekih stvari koje se on ne bi usudio probati. Prije dvije godine sam u Australiju skakala iz aviona, a prije 2 mjeseca u Africi kod Victoria vodopada probala  sam bungee jumping. Ovo su neke stvari sto su i za njega previše".

Iris  Višnjić - Bungee jumping u Africi - undefinedFacebook: Iris  Višnjić - Bungee jumping u Africi

Ipak, kada su u pitanju putovanja i nemiran duh, Porodica Višnjić je jedinstvena - svi vole da putuju i to rade kada god imaju priliku. Ovaj intervju radili smo tik pred njihov let sa Sarajevskog aerodroma na putu u Indiju.    

"Moji roditelji su uvijek gurali moju sestru i mene da vidimo što više svijeta. Već skoro godinu dana sam na putu. Indija mi je  trideset i četvrta zemlja. Moja želja je da obiđem čitav svijet, voljela bih što više toga vidjeti i probati.  Moja sestra je radi studija u Indiji, pa smo moji roditelji i ja odlučili da se svi tamo nađemo i provedemo neko vrijeme zajedno, prije nego što joj počnu predavanja. 

Dva različita svijeta u jednom srcu

Australija i Vareš - dva različita svijeta?  Molimo našu sugovornicu da opiše  kako ih vidi:

"Da, baš su različiti. U Brisbaneu živi preko 2 miliona ljudi. Navikla sam živjeti u velikom gradu, sa ljudima raznih nacija, kultura i religija. A u Varešu, kao i u čitavoj Bosni, svi pričaju isti jezik i imaju istu kulturu pa se i ne osjećam drugačija. Na jedan način, u Bosni se osjećam "kod kuće". Dok smo rasli u Australiji, moji su se roditelji uvijek trudili da moja sestra i ja poznajemo našu kulturu, da znamo govoriti naš jezik. Neke stvari koje su za Australiju čudne, ovdje su sasvim normalne, na primjer, da skidaš obuću kad ulaziš u kuču, da nosiš potkošulju zimi, da častiš ljude kad izađeš na kafu i takve sitnice. U Australiji su više posvećeni kući i poslu, a ovdje više socijalnom životu, svi se  druže, svaki dan odlaze na kafu.

Nismo htjeli izbjeći pitanje o "zlatnoj groznici" koja je ove godine potresla njen gradić, a naša sugovornica kaže kako joj je drago "da su  našli nešto", te se nada da će to jednog dana pomoći  u razvijanju Vareša i Bosne i Hercegovine.

I na kraju, pitamo Iris Višnjić šta su njene novogodišnje želje i dugoročni planovi, a ona spremno odgovara:

"Pošto sam već godinu dana na putu, planiram početi da radim, ne znam još da li u Australiji ili Evropi. na taj način ću ponovo sebi moći priuštiti da putujem. Ako ostanem u Evropi, voljela bih da se nastavim kupati svake zime", veselo odgovara Iris Višnjić, Australijanka sa Bosnom u srcu, ili obratno.

Želimo joj da joj se planovi i snovi ispune i da nas i naredne zime oduševi kupanjem u ledenoj vareškoj Nuli. 

Iris Višnjić - skakanje s padobranom - undefinedFacebook: Iris Višnjić - skakanje s padobranom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije