Godišnjica smrti Susan Sontag

Radiosarajevo.ba
Godišnjica smrti Susan Sontag


Na današnji dan, 28. decembra 2004. godine umrla je Susan Sontag, američka autorica, esejistkinja, publicistkinja poznata po svom angažmanu za ljudska prava kao i kritici o društvenim okolnostima i Vladi Sjedinjenih Američkih Država. 

Susan Sontag je prva osoba koja je rekla da se na području BiH vrši genocid.

Susan Sontag, koja potječe iz jevrejske porodice, rođena je u New Yorku 16. januara 1933. godine, a srednju školu je pohađala u Los Angelesu. Diplomirala je na filozofiji, književnosti i teologiji na Harvardu i Oxfordu.

Sa 17 godina vjenčala se sa  sociologom Philipom Rieffom, a zajedno su objavili studiju o uticaju Sigmunda Freuda na modernu kulturu. Za njen život i rad veoma je značajna i dugogodišnja veza sa Annie Leibovitz, koja je bila uz nju i u najtežim trenucima pred kraj života. Susan Sontag je cijelog života otvoreno govorila o svojoj biseksualnosti.

Napisala je tri drame A Parsifal, Alice in Bed i Lady from the Sea, kao i nekoliko romana od kojih je najpoznatiji The Way We Live Now.

Bila je velika kritičarka George W. Busha, njegove Vlade i rata u Iraku.

Među njenim najpoznatijim esejima su On Photography, Against Interpretation, i Regarding the Pain of Others. Neki od njenih eseja objavljivana su u najprestižnijim svjetskim novinama.

Režirala je četiri dugometražna filma Duet for Cannibals (1969) i Brother Carl (1971), oba u Švedskoj, Promised Lands (1974), sniman u Izraelu tokom rata u oktobru 1973. godine, te Unguided Tour (1983), rađen po njenoj kratkoj priči istog naziva, a sniman u Italiji.

Također je režirala predstave, uključujući i dramu Samuela Becketta - Čekajući Godota, i to u Sarajevu u ljeto 1993. godine. Predstava se igrala u Pozorištu mladih. Tako je Susan svijetu poslala simboličnu poruku da Sarajevo čeka pomoć, čeka Clintona, tadašnjeg predsjednika SAD-a. O ovoj predstavi napisano je više knjiga, studija i doktorskih disertacija. Susan Sontag je nekoliko puta za vrijeme rata dolazila u Sarajevo, te se tako pokazala istinskom prijateljicom grada pod opsadom.


Pozorišni trg Susan Sontag (Foto: Nermin Čolić)

Već tokom rata proglašena je počasnom građankom Sarajeva. Početkom 2010. godine je ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu postavljena tabla sa njenim imenom.

Susan Sontag je umrla u 71. godini od leukemije u New Yorku, a sahranjena je na pariškom groblju Cimetière Montparnasse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije