Flory Jagoda: Čuvarica muzičke tradicije sefardskih Jevreja (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Flory Jagoda: Čuvarica muzičke tradicije sefardskih Jevreja (VIDEO)

Sefardska muzika nastala je kao spoj španske tradicije koju su Jevreji kao kulturno naslijeđe ponijeli sa sobom tokom progona u 15. stoljeću, te orijentalnih utjecaja na teritorijama na kojima su se naselili. Sefardska muzička tradicija očuvana je u gradovima Bosne i Hercegovine i u Istanbulu, a kroz jevrejsku dijasporu njeguje se i u Sjedinjenim Američkim Državama, te Izraelu.

Sefardi su na tlo BiH došli prije 450 godina iz Španije, a sa sobom su tada donijeli i jezik koje se tada govorio u Španiji. Ladino se kao jezik sačuvao kroz stoljeća, a u Sarajevu i drugim gradovima BiH u kojima su postojale jevrejske zajednice i danas se može čuti u nekim porodicama. Na ladino jeziku ispjevano je mnogo pjesama.

Povodom velikog jubileja i obilježavanja 450 godina Jevreja u Sarajevu, donosimo kratku priču o najpoznatijoj pjevačici pjesama sefardskih Jevreja - Flory Jagodi. 

Rođena je 1925. godine u Sarajevu, djetinjstvo provela u Vlasenici, a rat preživljava u internaciji na Korčuli, da bi se potom iselila u Sjedinjene Američke Države. Sa sobom je u izbjeglištvo ponijela harmoniku koja je odredila njen kasniji životni put i karijeru.

Svoj život posvećuje očuvanju muzičke i lirske tradicije bosanskih Jevreja.

 
U SAD-u je Jagoda godinama nastupala kao solo umjetnica i s članovima svoje porodice, te uz to služila kao inspiracija i učitelj mnogim drugim skupinama koje u toj obećanoj zemlji izvode sefardske pjesme. Njena studijska izdanja Kantikas di mi Nona, Memories of Sarajevo, La Nona Kanta (1992), Arvoliko (2006) i Kantikas de amor i vida: Sephardic Duets (2006), zajedno s live nastupima, su istinski dragulji i vrijedni pokušaji očuvanja tradicije koja zahvaljujući ovakvim i sličnim nastojanjima ipak nije osuđena na nestanak i zaborav.

Repertoar Flory Jagode je širok, te prevazilazi i sefardsku tradiciju izvođenja ladino pjesama, pa se u njemu mogu pronaći tradicionalne pjesme s prostora bivše Jugoslavije, talijanski folklor, ali i vlastite kompozicije ove umjetnice. Upravo zbog svog dragocjenog rada i velikog entuzijazma, Jagoda Flory je i višestruko nagrađivana, a 2002. godine je primila nagradu za životno djelo koje dodjeljuje američki National Heritage Fellowship and the National Endowment for the Arts, upravo zahvaljujući njenoj posvećenosti prenošenju tradicije ladino muzike. Iste je godine i sada svjetski poznata muzikologinja/etnomuzikologinja.

Ankica Petrović, koja je u prošlosti nekada predvodila odsjek Muzikologije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, načinila i jedan filmski, dokumentarni zapis o Flory i njenoj priči pod naslovom The Key From Spain: The Songs and Stories of Flory Jagoda. Film pripovijeda o tome kako preživjeti i opstati, i u novome svijetu očuvati svoju prošlost, tradiciju i identitet kroz bezvremensku muziku, njene melodije i stihove, da se ne izgube u jednoj individualnoj, ali i kolektivnoj svijesti čovječanstva.

 
Nakon mnogo godina Flory Jagoda posjetila je 2011. godine Sarajevo, grad u kojem je provela djetinjstvo. Bila je tu kratko, ali dovoljno da osjeti kako su se građevine mnogo promijenile, da je grad neprepoznatljiv, ali da su ljudi još uvijek isti, ocijenila je tada.

Detalje o programu obilježavanja 450 godina Jevreja u BiH pogledajte na ovom linku.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije