Elma Durmišević - osnivačica fesivala Green Design

Radiosarajevo.ba
Elma Durmišević - osnivačica fesivala Green Design

U Sarajevu je u toku treći po redu Sarajevo Green Design Festival, koji će trajati do 17. septembra. O najatraktivnijim sadržajima,  razlozima održavanja, budućoj viziji te o značaju koji za ovu manifestaciju  ima  podrška USAID-Sida FIRMA projekat, govori direktorica i idejnim tvorac festivala Elma Durmišević

Ovo je već treće izdanje Sarajevo Green Design Festuivala. Koji su najznačajniji sadržaji ovogodišnje manifestacije?
E. Durmišević:
Najznačajniji sadržaji ove godine su večernja predavanja u galeriji Collegium Artisticum i Bošnjačkom institutu na teme „green“ vizija i izazova za budućnost, eko-materijala i tehnika, „green“ objekata, kulturnog kontinuiteta, „green“ gradova, mobilnosti. Takođe, treba skrenuti pažnju na izložbu alternativnih vozila u sklopu kojeg će biti izložen i prvi sportski električni auto TESLA; izložba „Cradle to Cradle“ koja će predstaviti nove koncepte korištenja materiala koji eliminišu otpad; izložbe pilot projektata - kao što je prijedlog transformacije galerije Collegium Artisticum uz primjenu zadnjih dostignuća u „green“ gradnji; nova sportska dvorana u Mostaru kao prvi primjer kulturno-sportskog objekta visokoenergetske efikasnosti; radionice na temu izrade i vizuelnog identiteta prvog sarajevskog električnog taksija; kao i radionica na temu transformacije industrijske zone u Sarajevu.

Vi ste idejni tvorac i pokretač Sarajevo Green Design Festuivala. Šta vas je ponukalo da pokrenete ovaj festival i ko vam je u tome pomogao?
E. Durmišević:
Sticajem okolnosti, kao arhitekta i vanredni profesori na univerzitetu Twente u Holandiji, bavim se već 15 godina inovacijom u održivoj arhitekturi i osmišljavanju novih održivih sistema gradnje. Učinilo mi se veoma opravdanim da dugogodišnji internacionalni networking koji sam izgradila iskoristim u jednoj pozitivnoj priči za Bosnu i Hercegovinu, priči koja bi mogla dati pozitivan impuls u budućem razvoju ove zemlje.

Živimo u vrijeme velikih kriza u svijetu, od kojih su ekološka i ekonomska kriza međusobno veoma povezane. Jasno nam je da postojeći industrijski sistemi, koji su bazirani na korištenju prirodnih resursa i ne uzimaju u obzir fizička i biološka ograničenja planete, nisu održivi. Svjedoci smo ubrzanih klimatskih promjena, sve većeg nedostatka prirodnih resursa i sve većeg gomilanja otpada, koji su rezultat industrijske proizvodnje s ogromnim CO2 emisijama i štetnim otpadima koji zagađuju zemlju, vodu i vazduh. Možemo sa sigurnošću tvrditi da je zapadni prozvodni sistem  u velikoj krizi i da je neophodno raditi na iznalaženju novih koncepata za korištenje prirodnih resursa koji će eliminisati koncept otpada, CO2 emisija i zagađenja.

Zemlje u razvoju i tranziciji, kao što je Bosna i Hercegovina, trebaju aktivno raditi na definisanju svog zelenog puta za budućnost  koji se treba zasnivati na korištenju obnovljivih izvora energije i recikliranju. BiH, koja gradi svoju budućnost skoro od nule, ima potencijal da prepozna nove trendove i direktno ih integriše u svoje razvojne programe i projekte te postane lider u regiji iz oblasti razvoja i implementacije održivih koncepta i tehnologija.

Mislim da preko Green Design Festivala stvaramo jednu dinamičnu internacionalnu platformu stručnjaka iz raznih disciplina, te proizvodnih i kreativnih industrija koje zajedno mogu osmišljavati inovativne projekte i tehnologije za ovu regiju. Moj cilj bi bio da iz Green Design Festivala izgradimo Sarajevo kao regionalni  „center of excelance“  po pitanju „green“ koncepta i razvijemo ga kao prvi pravi zeleni grad u regiji. Od prvog dana sam dobila nesebičnu podršku stručnjaka iz Nizozemske s kojima godinama usko sarađujem, kao i od nizozemskog ambasadora u BiH. S druge strane moram priznati da sam u Sarajevu odmah  našla na razumijevanje i podršku dr.Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, kao i prof. dr. Ahmeta Hadrovića, dekana Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu. 

Već drugu godinu zaredom Sarajevo Green Design Festuival je podržan i od strane USAID-Sida FIRMA projekta. Šta vam ova podrška znači i na koji način je doprinijela unapređenju cijele manifestacije?
E. Durmišević:
Podrška USAID –Sida FIRMA projekta je pomogla da se oformi stručni tim koji vodi organizaciju Green Design Festivala što je od suštinskog značaja za uspješnost njegove organizacije i promocije. Takođe smo dobili značajnu podršku u osmišljavanju poslovnih susreta sa predstavnicima industrije, koji su nam ključni za povezivanje industrije, kreativne i akademske scene, iz čega će, nadam se, proizaći incijative za zajednišku saradnju nauke i  industrije.

USAID-Sida FIRMA projekat podržava razvoj privatnog sektora u BiH, i to kada su u pitanju drvna, metaloprerađivačka i industrija turizma. Možete li nam reći nešto više o ovogodišnjim dešavanjima na Sarajevo Green Designu koja su namijenjena povezivanju s gore navedenim industrijskim sektorima u BiH kada su zelene tehnologije u pitanju?
E. Durmišević:
Jedan od business dana je posvećen prezentaciji alternativnih metoda gradnje u kojoj drvna industrija ima posebno značajno mjesto. Mobility dan (14. 09.) posvećen je promoviranju alternativnih vozila i rješenja za prvi sarajevski električni taksi koji je direktno vezan za automobilsku  industriju i metaloprerađivački sektor. Vezano za oblast kulturnog kontinuiteta, završni dan „Green City“ (17.09.)  govoriće se o temama koje su vezane za sektor turizma, o elementima koji čine Sarajevo jedinstvenim u regiji i šire, tei onome što bi trebao biti sarajevski identitet u 21. vijeku. Kroz brendiranje Green Design festivala imidž Sarajeva dobija jednu novu pozitivnu dimenziju, a grad postaje centar okupljanja inovativnih i kreativnih mladih ljudi i stručnjaka iz cijelog svijeta koji su otvoreni za nove koncepte i  ideje, a čije prisustvo gradu daje dodatnu dinamiku i atraktivnost.
 
Kakva je vaša dalja vizija ovog festivala i koji su vaši planovi za budućnost?
E. Durmišević: Ovaj festival treba da se proširi i na druge gradove u BiH. Moj cilj jeste da počnemo osmišljavati „green“ projekte čije ćemo rezultate prezentirati jednom godišnje, na festivalu u Sarajevu u septembru. Dio festivala ima i naučni karakter, koji će sljedeće godine prerasti u internacionalnu naučnu konferenciju. Pored toga, u pripremi su programi na Arhitektonskom fakultetu gdje će se aspekti green designa integrisati u dio nastave, program doktorata ili specijalizacije.

Jedan od ključnih rezultata ove godine će biti internacionalna green design povelja. Ona će sumirati sve diskusije i izlaganja s ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg festivala, a definisaće green design kriterije na osnovu kojih ćemo moći vrjednovati koje inicijative i realizovani projekti jesu ekološki i po kojim aspektima. Ova povelja će nam dati i odskočnu dasku za dalji razvoj i implementaciju ekoloških projekata i za mjerenje pozitivnih efekata svake nove inovacije na okrušenje.

Dugoročni cilj ja da se ustoliči tijelo koje bi se zvalo Green City Center of Exelance u koje bi se uključila do sada izgrađena mreža mađunarodnih i domaćih stručnjaka i koji bi mogao pomagati industrijama, gradovima, edukativnim institucijama da se transformišu ka „green“ poslovanjima i produktima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije