Edina Papo: Umjetnici više neće biti diskriminirani

Radiosarajevo.ba
Edina Papo: Umjetnici više neće biti diskriminirani

Najvažnija odredba Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pozorišnoj djelatnosti, koji je ove sedmice jednoglasno usvojila Skupština Kantona Sarajevo, jeste da se umjetnici stave u ravnopravan odnos sa ostalim profesijama koje imaju takvu vrstu radnog odnosa, kazala je u razgovoru za Fenu Edina Papo, zastupnica SDP-a u Skupštini KS i umjetnička direktorica Baleta Javne ustanove Narodno pozorište Sarajevo. 

Do sada su, kako kaže, umjetnici potpisivali ugovor o radnom odnosu na dvije ili četiri godine dok ne napune 25 godina radnog staža. 

''Na taj način je pozorišni umjetnik iz hora opere, ansambla baleta ili orkestra, koji ima porodicu i koji naravno živi od svog rada potpuno bio diskriminiran ako je želio da digne kredit. Dakle, nije mogao da obezbijedi svojoj porodici sigurnost zato što svaka banka traži osiguranje odnosno da dužnik ima stalni radni odnos'',  kaže Papo. 

U tom smislu, mišljenja je da su izmjene i dopune Zakona o pozorišnoj djelatnosti napravile veliki iskorak, jer će umjetnici potpisivati ugovor na neodređeno vrijeme nakon osam godina radnog staža. 

To je istakao i kantonalni ministar kulture Ivica Šarić navodeći „da se ovim Zakonom ukida dugogodišnja diskriminacija umjetnika, jer su oni jedini koji su morali čekati tako dugo na ugovor“. 

Umjetnička direktorica Baleta JU Narodno pozorište Sarajevo Papo u svojim prijedlozima i sugestijama za izmjenu i dopunu Zakona o pozorišnoj djelatnosti predložila je da se u članu 37. Zakona o pozorišnoj djelatnosti dodaju i umjetnička zanimanja pedagog baleta i baletmajstor. 

''Umjetnost baleta je veoma specifična i samim tim određivanjem, odnosno navođenjem ovih zanimanja u nomenklaturu postaju obavezan dio umjetničke djelatnosti. Zanimanja pedagog baleta i baletmajstor su ključna, odnosno esencija naše profesije'', obrazložila je Papo, dodajući da bez ovih umjetničkih zanimanja profesionalni ansambl Baleta ne može djelovati. 

Naglašava da se s ovim u BiH uspostavlja red, koji je u pozorišnoj umjetnosti postojao prije rata. 

Odredbom da „Pozorišta sarađuju sa pozorištima nacionalnih manjina radi podsticanja slobode kulturnog izražavanja na jezicima nacionalnih manjina i pružanja pomoći u očuvanju njihovog nacionalnog identiteta“ pozorišta se obavezuju da će poštovati sve što se tiče pitanja manjina i ostalih u Kantonu Sarajevo, odnosno implementacije presude „Sejdić- Finci“. 

''Ako je nešto napisano na romskom jeziku ili ako je u pitanju neka stara drama ili muzičko djelo, a da je napisano u nekom duhu manjina koje danas žive i rade u BiH naravno da pozorišta trebaju poštovati i sarađivati s nacionalnim manjinama'',  kazala je Papo.

Pozorišta su obavezna da usaglase svoje opšte akte sa ovim izmjenama i dopunama Zakona u roku od 90 dana od dana njegovog stupanja na snagu. 

Slične odredbe u Zakonima kojim se regulira pozorišna djelatnost u primjeni su u cijelom regionu, pa tako su i prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o pozorišnoj umjetnosti pozorišta, u svom radu, naročito su obavezna pridržavati se zakonodavstva o autorskim i srodnim pravima. 

''Sve ono što se tiče intelektualnog bogatstva, odnosno autorstva se treba zaštiti bez obzira da li je umjetnik reproduktivac ili je autor. Mi kao pozorišna kuća i direkcije umjetničke posebno, trebamo provjeriti da li je taj autor zaštićen. Ako jeste moramo plaćati autorska prava i to je ono što čini profesionalizam profesionalizmom'', istakla je Papo. 

Ove izmjene i dopune Zakona izvršene se u cilju poboljšanja teksta Zakona, usaglašavanja sa važećim propisima, kako bi se olakšala njegova primjena u praksi. 

''Drago mi je da je došlo do poboljšanja u uslovima rada za umjetnike. Jedino što ostaje iza nas, iza civilizacije je naša kultura i kulturna baština i zato usavršavanjem zakona sigurno doprinosimo boljem radu i razvoju kulture i umjetnosti u BiH'', zaključila je u razgovoru za Fenu umjetnička direktorica Baleta u Narodnom pozorištu i zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Edina Papo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije