Damir Zolota: Čovjek pred kojim ništa ne možete sakriti

Sanja Šabanadžović
Damir Zolota: Čovjek pred kojim ništa ne možete sakriti
Koliko puta ste poželjeli imati određenu moć koja će vam otkriti šta neko misli, da li laže ili je zaista iskren?

Damir Zolota je dvadesetpetogodišnji Sarajlija koji ima neobične sposobnosti. Za njega kažu da je poput detektora laži. No, on je mnogo više od toga.

„Sve je počelo s američkom serijom Lie to me, 2009. godine kada sam završavao srednju školu. Kao osoba koja voli poker i to međusobno nadmudrivanje, bilo mi je zanimljivo vidjeti da postoji način da 'pročitate' nečije lice i shvatite da li laže. Malo sam istraživao o seriji, kontaktirao osobe koje stoje iza serije, a oni su me uputili na doktora Paula Ekmana, naučnog savjetnika serije i njegovu grupaciju. Nakon što sam uradio njihov test, koji traje najmanje četiri sata, javili su mi se jer sam imao 99 posto tačnih odgovora, što je rijetkost. Shvatili su da imam urođenu sposobnost čitanja ljudi“, kaže na početku razgovora za Radiosarajevo.ba mladi Zolota.

Sa svojim budućim šefom i mentorom se upoznao u Beču. Paul Ekman je poznat po ispitivanjima mikroekspresija, a do saznanja o mikrofacijalnim ekspresijama došao je krenuvši upravo od proučavanja osjećanja i emocija. U radu je koristio snimke koje je potom upoređivao i proučavao te je tako prvi i zabilježio mikroekspresije, zahvaljujući usporenoj kameri.

„Ekman mi je pojasnio kako ima mnogo više od onoga što je viđeno u seriji, što me zaista zainteresiralo. Tamo sam upisao Akademiju za emocionalnu inteligenciju i diplomirao Psihologiju za emocije i ponašanje. Ujedno radim u Beču kao psihološki profiler, detektor laži, stručnjak za čitanje mikroekspresija lica, fizionomije lica, govora tijela...“, pojašnjava Damir.

Damir_Zolota_AA5.jpg - Damir Zolota: Čovjek pred kojim ništa ne možete sakriti

Kako gradimo karakter, lice se prilagođava našim emocijama. To su male nijanse, ali uprave takve nijanse primjećuju profileri poput Zolote.

„Na osnovu vašeg držanja tijela, kako hodate, kako koračate, koliko ste opušteni, gdje su ramena, gdje su ruke... mogu procijeniti da li ste imali neki gubitak, da li ste odrasli u bogatstvu ili siromaštvu, kako ste živjeli. Sve ima svoje značenje, govori tijela i mikroekspresije se lako zapamte, šta znači visoko ili široko čelo, oblik nosa, šta znači gornja usna ili donja, kako smijalice izgledaju, jagodice ili uho. Osobama koje su sklone laganju, gornja usna završava u špic, a krajevi se oblikuju u ciničan osmijeh. Govor tijela također odaje laži. Čak 80 posto govora je govor tijela. Ako ono ne prati izgovorene riječi, onda osoba laže“, dodaje Damir.

Zoloti u prosjeku treba 3-5 sekundi da pročita nekoga, kada vidi nečije lice. Ipak, i njemu emocije ometaju sud, ako su u pitanju bliske osobe.

„Uspio sam naučiti i razdvojiti privatno i poslovno, koliko god podsvijest hvata signale, nikada još nisam roditelje profilirao. Jesam nekoliko prijatelja, jer su oni tako tražili. Ali uvijek upozorim da ljudi moraju biti spremni na ono što će čuti, jer je najteže prihvatiti istinu o sebi. Da bi nešto promijenio, moraš postati potpuno svjestan sebe, a to je najteži dio u psihologiji. Ako mi osjećamo jednu emociju, naše lice će se prilagoditi tome i trajno ćemo imati takav oblik lica“, poručuje mladi profiler.

Iako je trenutno u Sarajevu, Zolota već četiri godine živi i radi u Austriji. A uskoro planira upisati i master studij.

„Najviše radimo u Beču, i to s aerodromima kako bismo pronašli osumnjičene za terorizam. Dobijemo skenirani pasoš i na osnovu slike preporučimo njihovu provjeru. Teroristi imaju specifičan izraz lica. Pravi terorist je zaluđenik i fanatik. Svi teroristi imaju tzv. tabula raza lice. Fotografije lažnih terorista koje nam plasiaraju su osobe u strahu, a pravi terorista ne može biti u strahu jer duboko vjeruje u svoje ubjeđenje. Do sada nismo pogriješili jer vidimo podsvjesne stvari kod ljudi, kojih čak ni oni nisu svjesni“, zaključuje Zolota.

Saznajte više o psihološkom profiliranju i mladom Damiru Zoloti u Jutarnjem programu Radija Sarajevo koji ovo jutro vodi Elma Behram! Slušajte 90,2!

„Znam i hipnozu, ali ne koristimo je često. Podsvjesna memorija pamti sve, ako je taj dan bila budna može se sjetiti svega. Bitno je napomenuti da ne možete hipnotizirati nekoga ko ne vjeruje u to. Kompleksna je to metoda koja prati klasičnu proceduru: opušten glas i usporen govor, a osoba mora da se prepusti, diše duboko i da sluša riječi osobe koja je hipnotizira.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije