Christoph Koncz, violinista i dirigent: U Beču je privilegija biti muzičar

Radiosarajevo.ba
Christoph Koncz, violinista i dirigent: U Beču je privilegija biti muzičar

Lijepo je baviti se muzikom u Beču, gradu koji je rodio najveće genije ove umjetnosti, priča nam Christoph Koncz, gost Sarajevske filharmonije. 

Ovaj muzičar mlađe generacije, svojedobno nazvan wunderkindom, nastupit će na subotnjem koncertu u Narodnom pozorištu u Sarajevu u dvostrukoj ulozi: kao solista na violini i dirigent

Na programu će biti će biti čuvena Brahmsova Simfonija br. 4, Mozartov Violinski koncert br. 5, Beethovenova Uvertira Lenora, te djelo austrijskog kompozitora Sauda - Fugu

Chrostoph Koncz nije prvi put u Sarajevu. Boravio je on ovdje prošle godine, tačno na stogodišnjicu Sarajevskog atentata, kada je kao član orkestra Bečke filharmonije svirao na legendarnom koncertu u tek obnovljenoj Vijećnici. U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba prisjetio se tog dana: 

"Bila je to veoma posebna večer, a mi muzičari mogli smo osjetiti tu svečanu atmosferu u publici. Sjećam se fantastične dvorane i tog divnog svoda u Vijećnici. Svirali smo muziku koja je tematski vezana uz početak Prvog svjetskog rata i sve je bilo puno simbolike". 

Koncz je angažiran kao voditelj sekcije drugih violina u orkestru Bečke filharmonije. Pitali smo ga kako izgleda njegov radni raspored, s obzirom na veliki broj angažmana koje ima:

"Za mene je najvažnije da unaprijed isplaniram vrijeme kada se mogu pripremati za svoje koncerte. To je izazov jer je rad u Bečkoj filharmoniji veoma zahtjevan, a orkestar je veoma angažiran. Znate da osim koncerata mi sviramo i opere, tako da nastupamo skoro svaki dan. Ali srećom, imam kolege koje su spremne pomoći, tako da sam, npr. za ovu priliku u Sarajevu dobio pet slobodnih dana. Biti muzičar u Beču je privilegija. To je cijenjeno zanimanje, a publika zna šta hoće, educirana je i traži savršenstvo u najsitnijim detaljima. Zato je posao muzičara u Beču i veliki izazov." 

Kako je biti u dvostrukoj ulozi - dirigenta i soliste? Kako se to odražava na rad s orkestrom, pitali smo našeg sugovornika: 

"Ne mislim da je velika razlika ako samo sviram ili ako dirigiram, jer je način na koji prilazim muzici jednak, samo je uloga različita. Mada mi to daje mogućnost da, kad sviram u orkestru, mogu razmišljati kao dirigent. S druge strane, dok dirigiram, znam tačno kako se izvođači osjećaju. U dirigentskoj ulozi mnogo mi pomažu iskustva koja imam kao muzičar Bečke filharmonije, jer sam svirao, doslovno, s najboljim dirigentima današnjice, koji su sjedili na metar do mene... upijao sam ta znanja svim porama. Također, uvijek promatram kako se određena dirigentova sugestija odražava na moje kolege, a kako na mene. Sve su to zlata vrijedna iskustva."

Kakva su Konczova iskustva radeći sa sarajevskim muzičarima, pitali smo ga: 

"Muzičari su zaista puni entuzijazma i vrlo su brižni prema muzici koju izvode. Imam osjećaj da je za njih ovo mnogo više od posla. Zato sam veoma sretan da sam ovdje. "

Pričajući o Beču i muzici, nismo mogli odoljeti da razgovor ne završimo pitanjem o nedavnom Takmičenju za pjesmu Eurovizije održanom u ovom gradu. Pitali smo Koncza da li je gledao ovaj televizijski spektakl i šta misli o tome? 

"Da budem iskren, ranije nisam gledao Eurosong, ali ove godine jesam i bio sam impresioniram. Zanimali su me početak i kraj ceremonije, kako će to sve izgledati i moram reći da je sve izgledalo veličanstveno, moderno, sjajno. Orkestar, perkusionisti i hor Arnold Schoenberg koji su nastupili u pauzi su bili fantastični, a i Beč se pokazao kao dobar domaćin", kaže Koncz. 

Njegov nastup sa Sarajevskom filharmonijom, koji je podržala i Ambasada Austrije, na programu je u subotu 30. maja u 20.00 u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. Ulaznice možete kupiti na blagajni NPS-a.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije