Boša Tanjević se zbog bolesti povlači iz košarke

Radiosarajevo.ba
Boša Tanjević se zbog bolesti povlači iz košarke

Foto: Daylife

Kako prenose turski mediji, legendarni košarkaški trener Bogdan Tanjević, obolio je od raka debelog crijeva, te će zbog toga biti primoran napustiti poziciju trenera istambulskog Fenerbahcea te selektora turske reprezentacije, na čijem čelu se trenutno nalazi, javljaju turski mediji.

Šezdesettrogodišnji Boša, kako je popularno prozvan na ovim prostorima, svoju dugogodišnju trenersku karijeru započeo je sa sarajevskom Bosnom 1971. godine, uspješno vodeći ovaj klub devet godina. Za to vrijeme sa Studentima je dva puta osvajao državno prvenstvo, ali pobjeda koja će svima ostati u sjećanjima je zasigurno finalna utakmica Kupa šampiona 1979. godine u Grenoblu, kada je Bosna, ušla u istoriju, postavši prva ekipa iz bivše nam države koja je osvojila ovaj evropski naslov. Na tome su Boši zahvalni mnogi, jer je uspio ostvariti ono što mnogima nije pošlo za rukom.

Pored Bosne trenirao je Juvecaserta Basket, Pallacanestro Trieste, Olimpiu iz Milana, CSP Limoges, KK Buducnost, Asvel Villeurbanne, Virtus Bologn, a od 2007. godine nalazi se na kormilu turskog Fenerbahcea Ulker.

Uspješnost i predanost poslu kojim se bavi ovaj košarkaški velikan potvrđuje i činjenica da je sa klubovima koje je tokom karijere vodio, osvajao mnogobrojna priznanja – od državnih prvenstava, preko kupova i eurolige do dvije zlatne i jedne bronzane medalje sa reprezentacijama Jugoslavije (zlato sa juniorima, te bronza na EuroBasketu) i zlatne sa reprezentacijom Italije u EuroBasketu.

S pravom tako možemo reći da je Tanjević uspješan i na poziciji reprezentativnog trenera. Ovim vodama zaplivao je sa reprezentacijom bivše Jugoslavije 1977. godine kao pomoćni trener, a potom i kao prvi trener, a nakon toga trenersku palicu imao je i sa reprezentacijama Italije, te Turske, na čijem čelu se nalazi i danas.

Bolest koja je, kako se navodi, zadesila našeg Bošu jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti kod oba spola. Većina bolesnika su ljudi od 60 godina života ili nešto stariji, a uzrok nastanka nije tačno poznat. Otkrivanjem raka debelog crijeva u ranoj fazi, mogu se spasiti životi. Tada je liječenje vrlo uspješno, jer se rak razvija sporo. Time se smanjuje potreba za operativnim zahvatima, a rak se može uspješno liječiti hemoterapijom ili radijacijom.

I na kraju nam ostaje da se nadamo da će ova košarkaška veličina, još jednom uspjeti izaći iz borbe kao pobjednik i doći do još jednog, ali ovog puta najvažnijeg trijumfa u životu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije