Amra Redžić: ClosEt makeover studio

Radiosarajevo.ba
Amra Redžić: ClosEt makeover studio


Amra Redžić, po vokaciji stilista i make-up artist, u posljednje vrijeme počela je dizajnirati i praviti odjevne predmete koje možete pogledati, isprobati i kupiti u Amrinom studiju ClosEt. Ukoliko želite promijeniti izgled, stil, raspoloženje, dotjerati make-up,  ili naučiti nešto o stylingu i make-up tehnikama, ovo je mjesto za vas.

Radiosarajevo.ba:  Kako i kada ste se počeli baviti modom?
Amra: Završila sam gimnaziju, upisala stomatologiju, ali nakon određenog vremena sam prestala da studiram i počela sam se baviti modom, nisam završila Akademiju. Moj prvi modni projekat  bio je za Olimpijadu '84. Obukla sam učesnike zabavnog programa nakon dodjele medalja. Mnogi misle da mijenjati poslove u životu pokazuje nestabilnost, a ja mislim da mijenjanje poslova odražava kreativnost. Čak sam radila i u banci, što nema nikakve veze sa mnom, ali što da ne. Mislim da treba sve probati. Na fashion weeku sam učestvovala samo kao stilista. Imala sam svoju modnu agenciju, napravila sam mnogo revija i mislim da su  one uvijek bile malo drugačije.

1999.  godine, kada je još bilo post ratno vrijeme, St. George je htio ući na sarajevsko tržište, i mene su angažovali da napravim modnu reviju i prvi put ih predstavim na domaćoj publici. To je tada još uvijek bilo teško i sjećam se da sam  tu modnu reviju, odnosno performans, napravila u foajeu Narodnog pozorišta. Angažovala sam samo nekoliko manekenki, a ostalo su bili glumci i glumice. Godinu dana ranije, kada je jedno dijete bilo povrijeđeno komadom fasade koja se obrušavala, prošla sam Ferhadijom i vidjela sam milion bijelih plastičnih stolica i pomislila da tolika količina plastičnih stolica nije normalna. Tada su svi otvorili bašte, i rekla sam sebi da moram nešto tu napraviti. Onda su stavili skele na zgradu preko puta tržnice i ja sam napravila modnu reviju baš na tim skelama. Iznajmila sam kamion sa torbom od preduzeća Park,  i tako smo dizali manekenke. Bio je DJ i bez ikakve najave  sam napravila modnu reviju. Napravila sam neki fantasy make up, frizure, Calypso mi je dao odjeću i to je sve skupa doista  izgledalo super. Čak je bilo i na dnevniku u udarnom terminu u subotu naveče. Također sam po izlozima „instalirala“ manekenke umjesto lutki, jer su po gradu lutke u izlozima bile strašne. Dok je postojao Stage, tamo sa uradila sam body painting performans, zajedno sa modnom revijom. To je bila muška modna revija i tada sam oslikavala muška tijela. Također, na Federalnoj televiziji sam imala makeover projekat Na drugi način.

Radiosarajevo.ba:  Šta je ClosEt?
Amra:
ClosEt je moj make-up studio u kojem sam 12 godina, samo sam još malo dodala. Zadovoljna sam kako ClosEt prolazi, a najbitnije od svega je da se ja igram. Igram sa bojama, materijalima, formom. Smatram da će nekoliko dizajnera otići odavde i prezentovati BiH kao zaista kvalitetnu zemlju, i koji će pokazati svu našu maštovitost.

Od kako znam za sebe ja nešto moram da pravim, uvijek nešto... Sjećam se da smo brat i ja u prvom i drugom osnovne pravili svoje torbe, jer nismo htjeli da ih nosimo na leđima već preko ramena, pravljene od teksas farmerki. Što se tiče mog kreativnog zadovoljstva, ja sam uvijek bila zadovoljna, zato što sam kreativna i uvijek sam davala svojoj kreativnosti na volju. Radila sam u Skandinaviji u jednom styling studiju i jako sam im bila interesantna kao južnjakinja sa novim idejama, dali su mi odriješene ruke, za vrlo kratko vrijeme napravila sam neke svoje dvije kolekcije koje su bile prodajnog karaktera i odmah sam sve to rasprodala.

Radiosarajevo.ba: Slijedite li neki određeni proces stvaranja ili koncept?
Amra:
U kreativnom smislu,  ja jednostavno ne mislim danas kao juče. Recimo da sam juče napravila jedan odjevni predmet i već danas neću napraviti isti, jer mi se ideje konstantno mijenjaju. Nekako se sada sve posložilo u mom životu i iz toga je proizašlo ovo, ali to ne znači da ću za dvije godine raditi isto. Možda ću redati kamen na nekom zidu zato što mi se sviđa mozaik. Koncept garderobe i stil života koji propagira moja garderoba su promjene. Ja bih voljela da ljudi koji dolaze u Closet nemaju predrasude o garderobi, npr. da li je nešto za mlađe ili starije. Nema granica godina u modi. Treba stalno nešto mijenjati. Kod nas je sve stereotip, sve je isto. Ne govorim o dizajnerima, govorim o prolaznicima, građanima. Sve su djevojke isto obučene. Sve hodaju na visokim štiklama, i često jedva u njima hodaju. Također, završila sam školu za make up i masku u Hollywoodu, i još uvijek imam školu za make up.

Radiosarajevo.ba: Šta mislite o domaćoj modnoj sceni?
Amra:
Bosanskohercegovačka moda ide naprijed, međutim malo je onih koji probijaju led. Dizajneri imaju više prostora, danas je situacija mnogo bolja, jedan od primjera je udruženje Modiko. Jako je bitno mladim ljudima dati priliku da pokažu ono što prave, ono što znaju. Ukoliko rade, znači da opstaju, znači da to neko i kupuje. Hiperprodukcija dizajnera, make up artista i stilista, ne treba da nas brine, jer sve što nije kvalitet vremenom će nestati, jer samo kvalitet opstaje.

Naravno, ja imam svoj stil, ali smatram da se mora probati i uraditi drugačije, stalno istražujem i mislim da dizajneri stalno moraju istraživati i okušati se na drugim poljima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije