Adis Arapović: Mladi na izborima mogu iskazati svoj bijes (INTERVJU)

Radiosarajevo.ba
Adis Arapović: Mladi na izborima mogu iskazati svoj bijes (INTERVJU)
Arapović: Neradnici su iz svih vladajućih stranaka (Foto: RFE)

Razgovarao: Kenan Efendić

O razlici između predizborne kampanje i izbora iz 2006. u odnosu prema ovogodišnjoj kampanji i izborima, neradu vladajućih stranaka, mogućnostima mladih i njihovog izlaska na izbore, razgovarali smo sa Adisom Arapovićem, projekt-menadžerom Centra civilnih inicijativa, nevladine organizacije koja godinama vrši kvalitetan monitoring vlasti.

Radiosarajevo.ba: Kampanja se približava kraju, uskoro će biti poznata i nova politička slika Bosne i Hercegovine. Jesu li ovi izbori sudbonosni?
Adis Arapović: Mislim da će primarno od izbora birača i formiranja novih vlada i parlamenata, te od izbora prioriteta novoformirane vlasti, ovisiti da li će ovi izbori biti uopšte sudbonosni, a posebno da li će biti pozitivno sudbonosni. Primarna je odgovornost na biračima i njihov izbor od 3. oktobra će predodrediti i odgovor na ovo pitanje.

Radiosarajevo.ba: Da li se ovogodišnja predizborna kampanja razlikovala od prethodnih?
Arapović
: Da, razlikuje se, uglavnom po tome što su militarizam i ultranacionalistička retorika iz 2006. značajno umanjeni, zahvaljujući, na prvom mjestu, tome što su i građani, i mediji, i nevladine organizacije pripremili javnost BiH na predizbornu kampanju.

Čini mi se da je ova predizborna kampanja mnogo više posvećena krupnim životnim temama, poput nezaposlenosti, siromaštva, evropskih integracija. Tek nekoliko političkih stranaka na agendu političkog diskursa postavlja ponovno one iste teme i akrobacije s ustavnim reformama. Nadam se da će drugačiji stil ove kampanje, i medijski prostor za važnije teme, rezultirati i racionalnim izborom građana.

Radiosarajevo.ba: CCI godinama istražuje (ne)rad i (ne)učinkovitost vlasti. Iz kojih stranaka dolazi najviše neradnika u parlamentarnim klupama?
Arapović:
Primarno smo radili monitoring vlada i parlamenata na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou, i ono što smo zaključili jeste da su gotovo sve vlade i svi parlamenti značajno podbacili u odnosu na ono što su trebali uraditi. Što će reći da najveći broj neradnika dolazi iz vladajućih stranaka na tim nivoima. Nadalje, to je jasna poruka biračima da dobro razmisle kojim strankama daju glasove, a posebno da razmisle kojim pojedincima daju glasove.

Zbog toga smo aktivirali posebnu bazu podataka na našoj stranici www.cci.ba, koja omogućava svim biračima uvid u stanje po institucijama, ali i uvid u lične kartone svih onih koji su do sada obnašali funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Radiosarajevo.ba: Pokrenuli ste kampanju kojom mlade ljude potičete na glasanje. Šta sve uključuje vaša kampanja?
Arapović:
Naš zadatak je, u prvom redu, da probamo djelovati na najveću apstinentsku grupaciju, a to su ljudi mlađi od 30 godina, a posebno oni koji prvi put glasaju na ovim izborima. CCI nastoji da ih motivira da glasaju i da na taj način učestvuju u pravljenju boljih vlada i parlamenata.

Naša kampanja nosi naziv „Glasaj i očisti parlamente“, i zadatak svih nas i svih birača jeste da u parlamente ne uđu ponovo neodgovorne osobe, neradnici, nesposobne a politički podobne osobe. Zadatak nam je, dakle, da osiguramo da apstinentska grupa značajno utječe na ishod izbora. Samim povećanjem izlaznosti na izbore može doći i do značajnijih promjena u vlasti.

Radiosarajevo.ba: Koliko učešće mladih na izborima može promijeniti političku sliku zemlje? Možda su apstinenti radikalniji od postojećih glasača u nekim lošim odlukama?
Arapović:
Radikalizam ima različita lica. Mi se nadamo ovom pozitivnom radikalizmu, i nadamo se da će ovi koji su nezadovoljni svojim stanjem biti dominantna politička snaga 3. oktobra. Uvjerenja smo da bi građani svoje nezadovoljstvo, aktuelnim stanjem u zemlji trebali da pokažu činom glasanja a nipošto činom odbijanja glasanja.

Vjerujem da veliki broj mladih, ustvari, osjeti na svojoj koži pogubnu politiku koja se vodi u Bosni i Hercegovini proteklih godina i njihovo lično iskustvo, lična frustracija i, ako hoćete, lični bijes trebaju im biti motiv da potroše 15 minuta na glasanje te tako i za sebe i za vlastitu budućnost i za državu daju svoj doprinos.

Radiosarajevo.ba: Mislite li da će najjače stranke nakon izbora koalicije kreirati na osnovu programa i principa ili na osnovu partijskih interesa?
Arapović:
Partijski interesi i matematička podjela fotelja su bili principi 2006. godine i pokazalo se koliko je to pogubno i nefunkcionalno. Mi smo svih ovih godina, a posebno u ovoj kampanji, apelirali na političke stranke da pokušaju približiti određene stavove i tako lakše otvore prostor za postizborne koalicije.

Ukoliko bude dovoljno političke mudrosti, poslije se izbora se mogu formirati parlamentarne većine i vlade na usaglašenim programima, idejama, vizijama i stavovima, što će biti najbolja garancija funkcionalne vlasti. Sve što ne bude tako urađeno može se smatrati trošenjem vremena i života ljudi.

Radiosarajevo.ba: Šta nam je činiti ako se ponove rezultati iz 2006., ili ako bude gore?
Arapović:
Izborni rezultati iz 2006. se ne mogu potpuno ponoviti. Mnogo toga je promijenjeno, drugačiji je kontekst. No, kada govorimo o funkcionalnosti vlasti i rezultatima, to može biti čak i gore. Poenta je da politički život ne počinje niti završava činom izbora i tim jednim danom. Tako je 4. oktobar prvi dan nastavka borbe i CCI-a i svih relevantnih subjekata da se napravi bolje društvo i bolja država.

Uz aktivno učešće svih relevantnih političkih subjekata ova zemlja može biti mjesto ugodnog življenja. Isto tako, može se i za kratko vrijeme srozati na najniži mogući socijalni nivo, što je opet izbor koji imaju birači pred sobom.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije