Umjetnička galerija BiH: Ovo je bila njihova godina

Radiosarajevo.ba
Umjetnička galerija BiH: Ovo je bila njihova godina
/ Elma Alić - Lutkica

U instituciji kulture koja je ne tako davno bila primorana privremeno zatvoriti svoja vrata za posjetitelje 2015. godina bila je više nego uspješna. 

Odavno nismo imali priliku više uživati u umjetnosti i izložbama u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine kao u godini koja je na izmaku. 

Zasluga je to, prije svega, profesionalaca koji s velikom dozom entuzijazma vode ovu kuću.  

Iako se po pitanju pravnog statusa u Umjetničkoj galeriji nije mnogo promijenilo, te ona i dalje pripada "problematičnoj" grupi institucija od državnog značaja, kao i Zemaljski muzej, stanje unutar kuće je mnogo optimizma i radnog elana. U decembru je, prvi put nakon 12 godina, konstituiran Upravni i Nadzorni odbor ove institucije. 

Umjetnička galerija BIH otvorena je za posjete svakim danom osim nedjelje, od 10.00 do 20.00, a za ulaznicu treba platiti 5 KM. 

Brojne samostalne i kolektivne izložbe, te niz drugih aktivnosti, poput koncerata, promocija, prijema i slično, dovodio je publiku u zgradu galerije, elegantnu austrougarsku dvokatnicu. 

Unutrašnja arhitektura zgrade je, nažalost, velika kočnica za odvijanje gostujućih izložbi, najviše iz logističkih razloga. Evo šta o tome kažu odgovorni u Galeriji: 

"Godina 2015. počela je i završila s dvije vrhunske izložbe (prva je retrospektiva Vojina Bakića, a druga izložba Remek-djela iz kolekcije Farnesina) Obje ove izložbe bile su izuzetno zahtjevne s aspekta postavke i u potpunosti su razotkrile sve prostorne nedostatke naše zgrade. To je bio i povod da objavimo da, nažalost, više nećemo ulaziti u ovakve projekte koji zahtijevaju velike i, s aspekta savremene izlagačke prakse, nedopustive improvizacije kada je u pitanju unošenje djela u izložbeni prostor. Također, naši prostori nisu klimatizirani niti imaju adekvatnu rasvjetu. Željeli smo da javnost informiramo i o ovim činjenicama, tako da se više niko ne čudi zašto velike i vrhunske izložbe zaobilaze Sarajevo – jednostavno, najveći i najreprezentativniji izložbeni prostor u glavnom gradu ne zadovoljava ni minimum savremenih muzeoloških standarda. Iz tog razloga smo započeli izradu idejnog projekta adaptacije zgrade koji ćemo, nadamo se, predstaviti javnosti početkom naredne godine."

Fundus galerije - riznica neprocjenjive vrijednosti

Zbirka Umjetničke galerije BiH ogledalo je razvoja likovne umjetnosti Bosne i Hercegovine od njenih početaka do danas. 

Najveći dio fundusa Umjetničke galerije BiH čine djela bh. autora, što je rezultat stogodišnje tradicije prikupljanja i čuvanja nacionalne umjetnosti koja datira još iz perioda kada je kolekcija slika bila sastavni dio Zemaljskog muzeja. 

Danas Galerija ne samo da čuva djela svih relevantnih umjetnika koji su radili na ovim prostorima već su gotovo svi značajni umjetnici monografski obrađeni i predstavljeni retrospektivnom izložbom i reprezentativnim katalogom. 

Najznačajnija djela iz fundusa izložena su u stalnoj postavci, no potrebno je istaknuti i česte tematske izložbe koje publici daju priliku da pobliže upozna vrijednu kolekciju. 

Otvaranje prema školama, priprema izložbe za slijepe...

U 2015. godini otvorena je stalna postavka Oprostorena intima – enterijer i eksterijer u djelima iz kolekcije UGBiH (koja će početkom godine ponovo biti vraćena) i Školski program, serija izložbi bosanskohercegovačkih klasika namijenjena školskoj populaciji, koja je privukla veliki broj škola. 

"Sa školskim programom ćemo nastaviti i naredne godine, u nadi da će sve veći broj škola iskoristiti ovu ponudu, te da ćemo dobiti preporuku Ministarstva za obrazovanje Kantona Sarajevo. Planirana je i izložba skulptura na kojoj će posjetiocima biti dozvoljeno i dodirivanje eksponata, dopunjena odabranim taktilnim slikama. Na ovaj način, omogućit ćemo i slijepim i slabovidnim osobama posjetu Galeriji", kažu u ovoj instituciji. 

Galerija je ostvarila gostovanja širom BIH i u Hrvatskoj, od čega treba izdvojiti: 

Izložba Prostor Oblik bila je predstavljena u Livnu, Banjoj Luci i Bihaću, a odmah početkom naredne godine u Trebinju. Međunarodna kolekcija savremene grafike 23 umjetnika za Ljekare svijeta bila je predstavljena u Bugojnu tokom Lutkarskog bijenala, dok su djela Gabrijela Jurkića bila izložena u Visokom  tokom Dana Zaima Muzaferije.

Izložba Desire for Freedom gostovala je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Sedamdeset godina Umjetničke galerije BiH

"Godina 2016. bit će obilježena sedamdesetom godišnjicom osnivanja Umjetničke galerije BiH, jubileja na koji smo veoma ponosni i na koji bi trebala biti ponosna i ova zemlja. Izlagačka aktivnost će biti posebno odabrana i sada već možemo najaviti samostalne izložbe bosanskohercegovačkih umjetnika Zlatana Filipovića i Hamzalije Muhića, zatim veliku izložbu Jagode Bujić, izložbu dizajna Dragana Stefanovića, izložbu austrijskih savremenih umjetnika... Ponovo ćemo predstaviti djela Ferdinanda Hodlera iz naše kolekcije, nastavljamo veoma uspješnu saradnju sa SKDP Prosvjeta itd. Povodom jubileja predstavljen je i redizajnirani logo Umjetničke galerije BiH". 

Samostalne izložbe održane u 2015:
  • Tomislav Zovko, samostalna izložba (saradnja s Franjevačkom galerijom Široki Brijeg)
  • Izet Alečković, samostalna izložba 
  • Jasmina Gavrankapetanović, samostalna izložba 
  • Tarik Berber, samostalna izložba (saradnja s Gradskom galerijom Bihać)
  • Ignac Meden, samostalna izložba (u saradnji sa Sarajevskom pivarom) 
  • Sigmar Polke, Muzika nepoznatog porijekla (u saradnji s Goethe institutom) 
  • Đuro Seder, izložba djela iz zbirke franjevačkog samostana Rama Šćit
Kolektivne izložbe održane u 2015:
  • Savremena hrvatska grafika iz zbirke Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno 
  • Comixconnection – putujuća izložba alternativnog stripa (u saradnji s Muzejom evropskih kultura iz Berlina i STRIPITI Festivalom)
  • Praški odrazi, djela iz kolekcije UGBiH u saradnji sa SKDP Prosvjeta 
  • Analiza prostora, zajednički projekt Marije Kauzlarić, Sonje Radaković i Marka Tirnanića 
  • Remek-djela iz kolekcije Farnesina (u saradnji s Ministarstvom za vanjske poslove Italije)
Ostale izložbe:
  • Kada su prijatelji pomagali prijateljima, izložba fotografija (u saradnji s Jevrejskom općinom) 
  • Festival Green Design
  • Sevdah – umjetnost slobode, multimedijalna izložba autora Damira Imamovića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije