U petak Međunarodna noć šišmiša

0
Radiosarajevo.ba
U petak Međunarodna noć šišmiša
Foto: Udruženje građana Fojničani / Noć šišmiša

U okviru projekta "Monitoring i zaštita šišmiša u Bosni i Hercegovini", 22. i 23.9.2023. u Zavidovićima će se obilježiti Međunarodna noć šišmiša.

Od 1997. godine, Sekretarijat EUROBATS-a promovira ono što se razvilo u Međunarodnu noć šišmiša. Širom Evrope, ali i svijeta, ljubitelji šišmiša nastoje da približe tajanstveni svijet ovih fascinantnih životinja zainteresiranoj javnosti.

Europski šišmiši, koji igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u prirodi, istovremeno su i najugroženija skupina sisara u Europi zbog čega su posljednjih godina postali predmetom posebne pažnje i zaštite, koja je formalizirana kroz Međunarodni sporazum o zaštiti šišmiša EUROBATS.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Obzirom da je Bosna i Hercegovina pristupila ovom sporazumu, postoji hitna potreba i obaveza da se ove vrijedne životinje i njihova staništa zaštite i sačuvaju.

Šišmiši su sisari, kao i ljudi, a ženke obično rađaju jedno mladunče godišnje, dok samo neke vrste rađaju blizance. Niska stopa reprodukcije jedan je od razloga zašto su ove životinje u velikoj mjeri ugrožene. Trenutno se 55 vrsta šišmiša navedenih u Sporazumu pojavljuje u EUROBATS području, a Bosnu i Hercegovinu naseljavaju 32 vrste. Akutne prijetnje uključuju prije svega gubitak staništa i skloništa zbog radova na obnovi i restauraciji objekata, kao i zbog intenzivnog šumarstva. Dodatno, direktni učinci vjetroagregata i brzorastuće svjetlosno zagađenje smatraju se velikim opasnostima za šišmiše. Smanjenje populacije insekata također utječe na šišmiše, jer su oni njihova glavna hrana. Šišmiši su također od vitalne važnosti za zdravlje ekosistema. U jednoj noći, šišmiš može pojesti oko 1.000 komaraca!

Šišmiš
Foto: Udruženje građana Fojničani: Šišmiš

Postoji mnogo toga što bismo mogli učiniti za ove male letače, a postavljanje različitih vrsta kućica za šišmiše vrijedan je doprinos osiguranju skloništa. Smanjenje intenziteta iskorištavanja šuma očuvanjem mrtvog drveća i šupljih stabala u šumama također su prikladne mjere. U oba slučaja moto je: više je bolje!

Povećanje znanja o ovim fascinantnim životinjama, prijetnjama s kojima se suočavaju i mnogim načinima na koje možemo unaprijediti zaštitu šišmiša ono je što Međunarodna noć šišmiša predstavlja. Ova kampanja započela je na europskoj razini prije 27 godina i sada se provodi u više od 50 zemalja širom svijeta.

Obilježavanje Međunarodne noći šišmiša u Zavidovićima će započeti 22.09. (petak) predavanjima za učenike/ce osnovnih škola i postavljanjem kućica za šišmiše u dvorištima škola. U predvečerje će u parku Kulturno-sportskog centra biti postavljena izložba fotografija, kao i projekcija filmova uz prigodna predavanja o šišmišima. Nakon druženja i zakuske učesnici/ce će imati priliku sa predavačima prošetati kroz Zavidoviće i vidjeti kako se vrši snimanje ultrazvučnih signala šišmiša.

Šišmiš
Foto: Udruženje građana Fojničani: Šišmiš

U subotu (23.09.) će za sve učesnike/ce i zainteresovane građane/ke biti organizovana studijska posjeta zaštićenom prirodnom području (Tajan/Konjuh) i speleološkim objektima koji su skloništa za šišmiše u cilju održavanja praktičnih predavanja o ovim važnim životinjama.

Projekat "Monitoring i zaštita šišmiša u Bosni i Hercegovin"i realizira UG Fojničani Maglaj u partnerstvu sa Centar za krš i speleologiju i SNIK Atom Zavidovići u okviru projekta Misli o prirodi koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz financijsku podršku Švedske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije