Sve više ih primjećujemo ovih dana: Kako se prirodnim putem riješiti smrdljivih martina?

0
Radiosarajevo.ba
Sve više ih primjećujemo ovih dana: Kako se prirodnim putem riješiti smrdljivih martina?
Foto: Pexels / Ilustracija

Smrdljivi martini, poznati i kao smrdljive stjenice, pred zimu traže tople prostore poput stanova i kuća kako bi se pripremili za prezimljavanje.

Kako su sredstva za zaštitu od njih gotovo nepostojeća, jedina učinkovita zaštita uključuje postavljanje mreža na prozore i zatvaranje prozora, objašnjava doc. dr. sc. Ivana Pajač Živković iz Zavoda za poljoprivrednu zoologiju na zagrebačkom Agronomskom fakultetu.

Ove bube obično ulaze kroz pukotine na fasadi ili slabo izolirane prostore, stoga je preporučljivo popraviti sve oštećenja kako biste spriječili njihov ulaz. Među njima su domaće vrste poput smrdljivog martina (Raphigaster nebulosa) i smrdljive grete (Dolycoris baccarum), ali sve češće susrećemo i stranu vrstu (Halyomorpha halys) porijeklom iz Kine, Japana, Koreje i Tajvana.

Elektroprivreda BiH: Počelo uklanjanje otpada na području hidroelektrana na Neretvi

Elektroprivreda BiH: Počelo uklanjanje otpada na području hidroelektrana na Neretvi

Kada se osjećaju ugroženim, smrdljivi martini ispuštaju karakterističan miris, stoga je važno uklanjati ih s oprezom. Savjetuje se da ih ne dodirujete golim rukama, već koristite jednokratne rukavice. Najbolji način da ih se oslobodite jest podignuti ih na list papira i izbaciti kroz prozor.

Ove bube često se nastanjuju u vrtovima, vrtnim kućicama i podrumima, a među najdražim biljkama su im paradajz, mahunarke i paprike. Uzimajući sok iz cvjetova i plodova, mogu prouzročiti značajnu štetu. Vrtlari se mogu pokušati riješiti smrdljivih martina otopinom sode bikarbone u vodi ili hemijskim sredstvima, ali često su ti načini neučinkoviti zbog brzog sticanja otpornosti.

U narodnoj tradiciji se vjeruje da smrdljivi martini ne podnose miris mente i bijelog luka. Preporučuje se dodavanje nekoliko kapi ulja mente u vodu i prskanje okvira prozora i vrata, dok nasjeckani bijeli lukmože biti postavljen na strateškim mjestima kako bi odbio najezdu.

Evo nekoliko prirodnih pripravaka koji vam mogu pomoći u borbi protiv smrdljivih martina:

Menta: Eterično ulje mente ili sama biljka mogu se koristiti za pripremu spreja. Prskanjem ulja na moguće ulaze, možete ih odvratiti.

Nasjeckani bijeli luk: Sitno nasjeckan bijeli luk može se postaviti na prozore i ulaze kako bi odbio ove stjenice.

Pripravak od ljuski luka: Prelijte 20 g ljuski luka s 1 l vruće vode, ostavite pet dana, procijedite i koristite za prskanje biljaka.

Pripravak od čili paprika: Usitnite 100 g čili paprika, kuhajte u 1 l vode sat vremena, ostavite dva dana, procijedite i razrijedite s vodom za tretiranje.

Pripravak od sjemena gorušice: Sameljite 0,5 kg gorušice, prelijte s 0,5 l vrele vode, ohladite, procijedite i razrijedite kako biste dobili 10 l tekućine za prskanje.

Ove prirodne metode mogu vam pomoći da se zaštitite od smrdljivih martina i očuvate svoje bilje i usjeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije