Skandal u UN-u: Američke diplomate protiv promocije dojenja, Rusi spasili stvar

Radiosarajevo.ba
Skandal u UN-u: Američke diplomate protiv promocije dojenja, Rusi spasili stvar
Očekivalo se kako će odluku o poticanju dojenja brzo i lako odobriti stotine vladinih delegata koji su se ovo proljeće okupili u Ženevi na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije u organizaciji Ujedinjenih naroda, piše New York Times.

Na temelju desetljeća istraživanja, rezolucija kaže da je majčino mlijeko najzdravije za djecu, a zemlje bi trebale ograničiti "netačan ili obmanjujući marketing" o zamjenama za majčino mlijeko, navodi se.

Nakon ove izjave, izaslanstvo SAD-a je zastupajući interese proizvođača formula za bebe, poticalo rasprave. Američki zvaničnici su izjavili da ostali delegati "štite, promoviraju i podupiru dojenje" i da ne trebaju nazivati zamjenske proizvode štetnim.

Prema navodima diplomata i vladinih zvaničnika koji su učestvovali u diskusijama - kada im ta retorika nije uspjela, okrenuli su se prijetnjama. Ekvador, koji je prvi planirao da uvede navedenu mjeru, našao se na „prvoj borbenoj liniji“.

Amerikanci su bili izričiti – ako Ekvador odbije poništiti rezoluciju, Washington bi im zadao kazne u vezi s trgovinskom razmjenom i povukao bi vrlo važnu vojnu pomoć. Vlada Ekvadora je odmah popustila. Rasprava zvaničnika raznih zemalja u vezi s ovom temom se nastavila, a mnogi od njih su tražili anonimnost jer ih je strah odmazde Sjedinjenih Američkih Država.

Naučnici su pokušali da privuku još zemalja da podrže rezoluciju, ali najmanje desetak zemalja se povuklo zbog straha, uglavnom siromašnih zemalja u Africi i Latinskoj Americi.

"Bili smo zapanjeni, zgroženi i tužni", rekla je Patti Rundall, direktorica britanske grupacije Baby Milk Action, koji učestvuje na sastancima Svjetske zdravstvene organizacije još od početka 1980-ih godina.

Ona je navela da je to bilo ravno ucjeni i pokušaj je da se preokrene dugogodišnji rad na zaštiti zdravlja dojenčadi i male djece.

Na koncu, američki pokušaji su bili uglavnom neuspješni. Rusi su bili ti koji su istupili u uvođenju mjere, a Amerikanci njima nisu zaprijetili, piše NYT.

State Department je odbio odgovoriti na pitanja u vezi s ovim slučajem, a Odjel za zdravstvo je izjavio da nisu bili uključeni u prijetnje Ekvadoru. Oni su naveli da ne mogu sve majke dojiti svoju djecu, te da trebaju biti upoznate sa najboljim mogućim alternativama.

Iako su prisustvovali sastanku u Ženevi oni koji lobiraju za industriju hrane za bebe, ipak se nije osjetio njihov direktni utjecaj u vezi s ovim. Osjetno je da je opala kupovina alternativne hrane za bebe u bogatim zemljama i da sve više žena prihvata dojenje i možda je to razlog za "jače zagovaranje" za navedenu industriju.

Tokom rasprava, neki američki delegati čak su predložili da Sjedinjene Države smanje podršku W.H.O., a tokom pregovora u vezi s trgovinskom razmjenom Sjeverne Amerike, Amerikanci su otišli i korak dalje želeći da se limitira upotreba naljepnica za pakovanja nezdrave hrane.

Nakon svega što se desilo, jedan ekvadorki dužnosnik je rekao da nije mogao ni zamisliti da bi jedna tako mala stvar kao što je dojenje, mogla pokrenuti takve dramatične događaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije