Neizostavni dio bajramske sofre: Baklava, kraljica orijentalnih kolača (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Neizostavni dio bajramske sofre: Baklava, kraljica orijentalnih kolača (FOTO)

U BiH je običaj da se Bajram provede u krugu porodice, prijatelja i bližnjih, a to je ujedno dan kada se razmirice ostavljaju po strani i širi se duh sloge. Ovaj praznik predstavlja i posebnu radost za djecu, koja željno očekuju i raduju se bajram banci.

Bajramska sofra, ili ručak, neizostavni su dio ovog praznika. Bajramska sofra je nezamisliva bez baklave, koju mnogi zovu kraljicom orijentalnih kolača. Postoje razne vrste ove slatke pite s orasima, a u BiH najpoznatije su sarajevske i visočke, koje se razliku po načinu rezanja. Postoje i druge vrste baklava i one se također razliku po načinu rezanja i punjenja. Naprimjer, grčka baklava reže se na trokut, dok se džandar-baklava pravi u obliku rolne.

Bajram ne može bez baklave, isto kao što Božić ne može bez tradicionalnih sitnih kolačića. Čak i ako ste na dijeti, za Bajram sebi možete priuštiti jednu minijaturnu baklavicu - da zadovoljite apetit i bosansku tradiciju.

Ako se do sada niste upuštali u pravljenje ovog tradicionalnog kolača, donosimo vam provjeren recept koji se jednostavno spravlja.

Potrebno vam je:

1/2 kg tankih kupovnih jufki za baklavu

250 gr putera

400 gr. mljevenih oraha

600 gr. šećera

sok od pola limuna i

1/2 litre vode

Operite ruke! Puter stavite u tavicu i na veoma laganoj vatri istopite. Provjerite da li se jufke veličinom uklapaju u pleh, a ako su prevelike, oblikujte ih.

Dno tepsije namažite istopljenim puterom (najbolje se to radi rukom, pa je zato hrabro umočite u istopljeni puter i njome namažite pleh od ruba do ruba. Pri ruci imajte salvetu kojom ćete moći obrisati ruku nakon slaganja baklave). Svaki list jufke, nakon što ga položite u tepsiju, tanko namažite istopljenim puterom.

Najprije položite tri namašćena lista, a na treći istresite šaku mljevenih oraha i rasporedite je po cijeloj površini. Poklopite četvrtim listom koji ćete pomastiti i posuti orasima, pa zatim poklopite sljedećim koji opet mastite i postipate orasima... i tako redom dok vam ne ostanu tri ili četiri lista jufke. Njima ćete završiti slaganje baklave tako što ćete ih staviti samo namašćene - bez oraha.

Sljedeći korak je rezanje. Radite to pažljivo, najoštrijim nožićem koji imate. Baklava se obično reže na rombove, no niko ne kaže da ne smijete koristiti maštu i izmišljati neke druge oblike. S obzirom da se ovaj recept odnosi na "nisku" baklavu (bez tirita) dobro je da je režete na manje komadiće. Istopljeni puter koji vam je preostao izlijte na rezove.

Složenu i izrezanu baklavu stavljamo u zagrijanu pećnicu. Temperatura ne smije biti previsoka, najbolje 180 C, a ako imate pećnicu sa ventilatorom koji ravnomjerno raspoređuje vrući zrak, koristite ga. Peći će se dok ne dobije zlatno-smeđu boju, 30 - 45 minuta.

U međuvremenu pripremamo agdu: pola kilograma šećera zalit ćemo sa pola litra vode i staviti na laganu vatru. Kada agda provri, neka na laganoj vatri kuha 5 minuta dok ne dobijete sirup.

Kada je baklava dobro osušena i dobila je lijepu smeđu boju, vadimo je iz pećnice i vruću polijevamo vrućom agdom. Sada je sklonite na hladno mjesto i ostavite da prenoći do sljedećeg dana.

Ako ste baklavu rezali na manje rombove, možete ih servirati u papirnim dozama, kao na slici. U tom slučaju, ova baklava se može jesti i rukom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije