Ljekari u Srbiji zabrinuti za trend koji se širi poput epidemije

Radiosarajevo.ba
Ljekari u Srbiji zabrinuti za trend koji se širi poput epidemije
Pixabay / Djevojčica
Djeca sve češće imaju problema s vidom. Ovaj trend povezuje se s povećanom upotrebom elektronskih uređaja u koji djeca gledaju bez treptanja.

U Beogradu se desilo da je dvije trećine djece u jednom 7.  razredu dobilo uputnicu za naočale.

"Sedmaci su ove godine, kao i prethodnih, imali preventivne očne preglede. Iz godine u godinu vid kod dece je sve slabiji. Sigurno da u poslednjih pet do deset godina ima više dece sa ovim problemom, a razlozi su očigledni. Mnogo vremena ispred televizora, igrice su postale svakodnevica, kao i mobilni i tablet koji se čak i u školi koriste, krišom ispod klupa. To postaje i jedan vid zavisnosti, a roditeljima je teško da se s tim izbore", izjavila je za Blic.rs doktorica Vera Vujović

Doktorica  Vujović savjetuje da djeca smiju da provode do sat vremena dnevno ispred kompjutera, televizora i telefona, a da je sve preko toga mnogo.

Razlog za pogoršavanje vida jeste to što se tokom gledanja u kompjuter ili TV  ne trepće u dovoljnoj mjeri. Smanjeni treptaji čine oči suhim što može dovesti do naprezanja očiju. Savjetuje se da djeca više vremena provode vani, pogotovo poslije škole i učenja, kako bi odmorili oči  od čitanja.

"Anomalije se primećuju jako rano. Ja radim dugo sa decom pa znam da je sve više onih sa slabijim vidom, a najviše je ovakav način života doveo do toga. Ukoliko roditelji primete da dete previše savija glavu dok čita i piše ili se previše približilo ekranu dok gleda TV, obavezno se treba odvesti kod očnog lekara kako bi mu proverili vid", rekla je za Blic doktorica Biserka Šutaković

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije