Kako ublažiti bolno grlo prirodnim sastojcima iz kuhinje

Radiosarajevo.ba
Kako ublažiti bolno grlo prirodnim sastojcima iz kuhinje

Kako da ublažite bolove u grlu, dok ne odete doktoru? Sastojke možete naći i u vlastitoj kuhinji, bez trošenja novca na razne preparate, piše Everydayroots.

Slana voda

U čašu obične vode (200 ml) razmutiti kašičicu morske soli (može i obična ako nemate morsku). Grgljajte po gutljaj tekućine u grlu dok ne istrošite pripremljenu količinu. Postupak ponovite nekoliko puta tokom dana. Ovo će pomoći da se održi vlažnost u ustima i uklonit će osjećaj grebanja.

Limun i med

Med se odavno koristi kao lijek za upaljeno grlo jer ima antibakterijska svojstva. Kada mu se dodaju kriške limuna i đumbira, dobija se žele koji pomaže u otklanjanju grlobolje. Dovoljno je kašičicu želea preliti šoljicom vruće vode i promiješati. Žele se može držati u frižideru nekoliko mjeseci. Možete mu dodati i malo naribanog hrena, listove sušene kadulje ili mente, dva-tri češnja zgnječenog češnjaka ili nekoliko kapi tinkture ehinaceje.

Češnjak 

Prirodni antibiotik koji uništava viruse, bakterije, čak i gljivice. Čim osjetite grebanje u grlu, preventivno pojedite nekoliko češnja češnjaka. Od njega se može pripremiti i učinkovito sredstvo za liječenje grlobolje. U čašu prokuhane i ohlađene vode dodati nekoliko izgnječenih češnja češnjaka. Nakon nekoliko sati procijedite. Dobijenu otopinu grgljajte u grlu nekoliko puta tokom dana.

Hren 

U čašu tople vode dodati kašičicu svježeg naribanog hrena i jednu kašičicu meda. Dobro promiješati i piti polako u gutljajima.

Jabukovo sirće 

Kada se jave prvi simptomi upale grla, preporučuje se ispiranje grla jabukovim sirćetom. U čašu tople vode razmutite tri kašičice sirćeta, grgljajte pa ispljunite.

Med i mlijeko 

Ako je grlobolja izazvana iritacijom, treba što prije umiriti sluznicu grla. U šoljicu toplog mlijeka razmutite kašičicu meda. Pijte lagano u gutljajima, a nakon nekoliko sati postupak možete ponoviti.

Žvakaća guma 

Preporucuje se žvakanje žvakaće gume jer pospješuje stvaranje pljuvačke koja je vrlo učinkovita u borbi protiv virusa. Naime, pljuvačka sadrži enzim lizozim koji je poznatiji i kao antibiotik u tijelu.

Tečnost

Treba uzimati više tečnosti, naročito biljnih mješavina, najbolje od kadulje, kamilice ili đumbira, koji se u kineskoj medicini redovno preporučuje kod gripe i prehlade. Na krupnijem ribežu naribati svjež korijen đumbira. Dvije kašičice staviti u 500 ml vode, dodati i dva klinčića, pa kuhati oko pet minuta. Zasladiti medom i dodati nekoliko kapi limunovog soka. Dnevno piti dvije-tri šoljice čaja od đumbira.

Sirup od luka

U teglu slagati kriške luka, limuna, kašičicu meda sve dok se posuda ne napuni do vrha. Ostaviti da odstoji na tamnom i hladnom mjestu pokriveno tanjirićem od šest do 10 sati, dok luk ne pusti sok. Procijedite u tamnu bočicu i uzimajte po jednu kašičicu svaka dva sata.

Vlažnost zraka

Preko radijatora prebacite vlažne peškire, i rasporedite po sobi više posuda s vrućom vodom da isparava. Suhi zrak izaziva kašalj, a vlažan povećava vlažnost sluznice i poboljšava disanje.

Đumbir

U pitanju je prirodno protuupalno sredstvo. Najbolje je đumbir konzumirati narendanog u salati, čaju ili dodati jelu, pred kraj kuhanja.

Bombone

Najbolje su one biljne, bez šećera, s eukaliptusom, mentom ili limunom, jer će one ne samo ublažiti kašalj, već i potpomoći obnovu nadražene sluznice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije