Kakav je kvalitet rakija u BiH?

Radiosarajevo.ba
Kakav je kvalitet rakija u BiH?

Na naučno-stručnom savjetovanju koje se održalo u Krušiku u sklopu sajma u Gradačcu, predavanje je održala i profesorica sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Nermina Spaho, javlja novinska agencija Patria.

Profesorica Spaho je pažnju posvetila greškama u proizvodnji rakije, ističući moguće posljedice u njenom okusu, mirisu i izgledu.

Najčešće greške u proizvodnji rakije su korištenje neadekvatnih sirovina, te greške kod muljanja, fermentacije, destilacije i pri čuvanju destilata. Zbog toga imamo nedostatke okusa i mirisa kao što su sirćetnost, pljesnivost, kiselost, gorčina, zagorjelost, okus patoke, okus na kuhano i slično. Tu su i greške boje koje nastaju kao posljedica razrjeđivanja sa tvrdom vodom, čuvanja rakije u lošem suđu, te prevelike koncentracije amonijaka”, poručila je ona.

Kod postupka proizvodnje rakije preporučuje se korištenje dobrih sirovina, kao i čišćenje voća, dodavanje čistog kvasca, te pravovremena i dvokratna destilacija uz izdvajanje prvenca i patoke. No, da bi proizvođači znali koji je ispravan postupak proizvodnje, neophodno je da prisustvuju ovakvim događajima.

Ipak, profesorica Spaho ističe kako u posljednje vrijeme tradicionalni proizvođači manje griješe u proizvodnji rakije.

“Proizvođači koji se bave tradicionalnom proizvodnjom rakije su itekako uvažili savjete i sugestije ljudi iz struke i popravili ranije greške. Prije svega se sada u mnogo većoj mjeri odvajaju frakcije prvenca i patoke, te se na vrenje stavlja zrela, neoštećena i nepljesniva šljiva. Zbog toga je primjetno kako je kvalitet rakije u Bosni i Hercegovini vidno bolji u posljednjih deset godina”, rekla je profesorica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije