Đurđevdan na Balkanu: Veseo, ali skroman

Radiosarajevo.ba
Đurđevdan na Balkanu: Veseo, ali skroman

Đurđevdan, jedan od najvažnijih praznika koji najviše obilježavaju Romi, širom Balkana je obilježen uz pjesmu, ples i gozbu. Kako javljaju reporteri Anadolu Agency (AA) proslava Đurđevdana danas bila je nešto skromnija u odnosu na prethodne godine,

Okupljanjem u krugu porodice i sa prijateljima, uz ražanj, roštilj ili svečani ručak, Romi širom svijeta danas obilježavaju Đurđevdan, jedan od najvažnijih romskih praznika.

U sarajevskom naselju Crni Vrh, gdje žive pretežno Romi, danas je bilo svečano. Širom naselja, na ulicama, od ranog jutra mogu se vidjeti razdragana djeca. Ispred kuća, u većim ili manjim grupama, sjede okupljeni rodbina i prijatelji. Negdje se okreću janjci, a negdje se tek spremaju roštilji. 

U krugu porodice, ispred svog doma, praznik koji se u romskom jeziku naziva Ederlezi, proslavljaju i Zahirovići.

Kuća je tradicionalno ukrašena cvijećem, pretežno jorgovanom, a djeca su odjevena u najljepšu odjeću svih boja.

Džemila Zahirović pojašnjava kako se dan uoči Đurđevdana u dom donese izvorska voda ili voda ispod mlina, koja se tradicionalno zove mahovina.

"U mahovinu stavljamo jorgovan i drugo cvijeće, koje smo ubrali. Također, stavljamo i jedno crveno jaje, koje je ranije obojeno, a koje simbolizira krv. Ranom zorom na, sam Đurđevdan, umivamo se tom vodom, umivamo našu djecu da bi bila sretnija, zdravija i naprednija", pojasnila je Džemila. 

Kasim Zahirović, Džemilin suprug, podsjetio je da Romi obilježavaju praznik Đurđevdan ili Ederlezi tradicionalno obilježava svakog šestog maja u krugu porodice i prijatelja. On je kazao da je veoma značajan dio obilježavanja ovog praznika i to što se ukrašavaju kuće, a omladina ide na vodu gdje se kupaju.

Međutim, Kasim kaže da teška ekonomska, kao i na sve ostalo, utiče i na proslavu ovog praznika. Tako je, priča Kasim, ranijih godina slavlje bilo mnogo upečatljivije, a sad je dobro i ako se uspije pripremiti neki malo svečaniji ručak. 

Izgubljen stari običaj kupanja u livadskoj rosi

Dervo Sejdić, jedan od stanovnika naselja Crni Vrh, kojeg smo također zatekli kako okružen prijateljima i komšijama proslavlja Đurđevdan, prisjetio se kako su romski običaji obilježavanja Đurđevdana izgledali ranijih godina.

"Nekad, dok je ekološka situacija bila bolja, Romi bi u rani sabah išli na livadu i goli bi se valjali po livadskoj rosi što je simboliziralo spiranje od svih nečistoća i nesreća. Vjerovalo se, također, da će to doprinijeti boljoj sreći", pojasnio je Sejdić.

On je dodao da je slavlje nakon toga trajalo do kasnih večeranjih sati, a nerijetko i do jutra ili, čak, i po nekoliko dana.

Dervo Sjedić je objasnio da je današnja loša ekonomska situacija jedan od glavnih razloga gubitka nekadašnjih draži i običaja među romskom populacijom. 

Veselo i u Crnoj Gori

U Podgorici, u naselju Vrela ribnička, danas je od ranih jutarnjih sati bilo veselo.

Pjesma, muzika, kolo, svi su veseli, svi Romi danas slave, kako kažu, svoj najveći praznik. Na ovaj dan pokušaće da zaborave sve probleme sa kojima se susreću, a već od sjutra nastavljaju život „po starom“. U "kampu 1", na Koniku na ulazu u kamp, nekoliko dječaka dočekalo je novinara Anadolu Agency. Kažu da su srećni, jer danas neće ići u školu. I ne samo to, "danas imamo kući dobar ručak".

„Danas ne idem u školu, jer je moj najveći praznik. Danas ću da jedem dobro, imamo puno hrane“, kaže mali Mustafa. Malo dalje u romskom "kampu 1", na Koniku pravo veselje. Glasna muzika okupila je mnoge stanovnike kampa. Čuje se tradicionalna romska muzika.

„Ovo je najljepši dan što postoji. Proslavljamo ga u veselju. Život nije lak, jer živimo od hrane koju nađemo u kontejneru. Danas je običaj da se kupamo. Ko ima mogućnosti, taj spremi jagnje za jelo. Ko nema, onda dođe da se svi zajedno veselimo“, kaže stanovnik kampa Fadilj Krasnići.

U Srbiji trodnevno slavlje

U romskom naselju u Zemunu, slavi se tri dana, uz spontano okupljanje na ulicama.

Kako je ovaj praznik dobio na značaju kod Roma ispričao je Mateja Tanasijević iz Zemuna: "Naši stari preci su pričali, pošto je bila velika zima, teška zima, prezimili smo je živi i zdravi i zato slavimo."

Pored ukrašavanja kuća cvijećem i rascvetalim grančicama, Romi, kako je ispričao Mateja Tanasijević, počinju pripreme za slavlje dan pre samog Đurđevdana.

"Petog maja koljemo jagnje, neko jedno, neko pet, neko tri, kako ko ima mogućnosti i ujutru šestog maja, kupamo se koprivom, koja se kuva u vreloj vodi. Onda pečemo jagnje i ručamo kući, a onda ovde, ispred kuća, slavimo uz muziku", rekao je Tanasijević i dodao da se tog dana deci kupuje sve novo, "od gaća, majica, patika, trenerki i drugih stvari".

Tanasijević je u izjavi za AA želio da istakne da nisu svi Romi isti i da ih ne treba sve prikazivati u "ružnom svetlu".

Makedonija i Kosovo – sve manje i skromnije slavlje

Makedonski Romi više ne slave Đurđevdan u mjeri koliko je to bilo ranijih godina. Neki ga ne slave zbog vjerskih, a neki zbog ekonomskih razloga.

Romsko naselje Šuto Orizari od danas odjekuje pjesmom i muzikom. Međutim, to nije ni u pola onoga kako je to bilo ranijih godina. Danas skoro polovica stanovnika ovog naselja ne slavi ovaj praznik. Jedan dio stanovništva Đurđevdan ne slavi zbog činjenice da se običaji tog praznika kose s islamskim pravilima, no većina Roma danas Đurđevdan ne slavi zbog slabe ekonomske situacije, zbog siromaštva. 

Unatoč svim razlozima, uvijek će ostati oni Romi koji će obilježavati ovaj dan i njegovati tradiciju svojih predaka.

Romi u Gračanici na Kosovu tradicionalno danas obeleževaju svoj najveći praznik,Đurđevdan ili Herdelezi. Za ovaj praznik oni se mole za mir i zdravlje. Đurđevdan je za njih simbol da je zima prestala i da dolazi leto.

Bandić na proslavi u Zagrebu 

U zagrebačkom parku i jezeru Bundek, u velikom šatoru, održana je svečana proslava romskog nacionalnog praznika Đurđevdana, na kojoj je kao najviši uzvanik sudjelovao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz besplatnu janjetinu i grah, preko 600 uzvanika uživalo je u glazbeno-scenskom programu kulturno-umjetničkih društava iz raznih krajeva Hrvatske.

Gradonačelnik Milan Bandić naglasio je kako ova manifestacija Grad Zagreb nije puno koštala te kako očekuje da će od ove 13. po redu manifestacije biti veća korist nego financijski trošak. "Idemo raditi", poručio je gradonačelnik, ukazujući na probleme komunalne, prometne i obrazovne infrastrukture koji pogađaju romsko stanovništvo Zagreba.

Đurđevdan slavi povratak proljeća 

Đurđevdan je jedan od najvećih romskih praznika (romski: Ederlezi) kojim se slavi povratak proljeća. Mnoge tradicije koje su uz njega povezane, potječu iz zajedničke tradicije mnogih naroda istočnog Sredozemlja. Na taj dan Romi se osobito svečano odijevaju, stavlja se nakit, odjekuje romska muzika i pleše se romsko kolo. Domovi se ukrašavaju cvijećem i raspupanim grančicama u znak dobrodošlice proljeću.

Obredi ovog praznika uključuju kupanje u vodi sa cvjetovima, a ponegdje se i zidovi kuća peru vodom. Obično sе na ovaj dan jede jagnjetina. Kao tradicionalno nomadski narod, Romi su ovim praznikom obilježavali prekid zimovanja i, pokrećući svoje čerge, ponovno polazili na put.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije