Jedina osoba koja nije sahranjena na Zemlji: Ko je bio čovjek čiji je pepeo prosut na Mjesecu?

0
Radiosarajevo.ba
Jedina osoba koja nije sahranjena na Zemlji: Ko je bio čovjek čiji je pepeo prosut na Mjesecu?
9gag / Eugen Shoemaker

Eugene Merle Shoemaker, ugledni inženjer geolog rođen 1928. godine, ušao je u historiji kao prva osoba čiji su posmrtni ostaci rasuti po Mjesecu. Kao ključna ličnost u području planetarne nauke, Shoemaker je značajno doprinio NASA-inim Apollo misijama.

Za izuzetan rad, 1992. godine, predsjednik George H.W. Bush mu je dodijelio Nacionalnu medalju za znanost Sjedinjenih Američkih Država.

Uprkos dijagnozi Addisonove bolesti 1963. godine, koja mu je uništila nadu da postane astronaut, Shoemaker je ostvario impresivnu karijeru. Osnovao je Program istraživanja astrogeologije u okviru Američkog geološkog zavoda početkom 1960-ih te pomogao u obuci Apollo astronauta za geološka istraživanja na Mjesecu.

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Shoemakerovo nasljeđe seže izvan Zemlje, budući da je zajedno sa suprugom Carolyn i Davidom Levyjem otkrio poznati komet Shoemaker-Levy 9. To nevjerojatno otkriće obilježilo je prvi put da su ljudi promatrali "kozmički sudar" kada je komet udario u Jupiter 1994. godine.

Otkriće kometa Shoemaker-Levy 9 bio je revolucionaran događaj koji je učvrstio mjesto Eugenea Shoemakera u analima astronomske historije. Komet, kojeg je zarobila gravitacija Jupitera, privukao je svjetsku pozornost kad se raspao i sudario s plinovitim divom u julu 1994. godine.

Ovaj izvanredni nebeski događaj pružio je jedinstvenu priliku astronomima da prouče posljedice takvog masivnog udara na planetarno tijelo. Promatranja koja su napravljena tokom sudara kometa s Jupiterom pružila su neprocjenjive uvide u prirodu kometa, atmosfere planeta i dinamiku našeg Sunčevog sistema. Shoemakerovo sudjelovanje u otkriću ove nebeske pojave svjedoči o njegovim dubokim doprinosima u području planetarne nauke.

Nakon njegove tragične smrti u dobi od 69 godina u saobraćajnoj nesreći 18. jula 1997. godine, NASA je odlučila odati počast Shoemakeru tako što će njegove ostatke poslala na Mjesec putem svemirske letjelice Lunar Prospector.

Kapsula od polikarbonata, izrađena od strane iste kompanije koja je poslala pepeo autora Zvjezdanih staza Genea Roddenberryja u orbitu, sadržavala je Shoemakerov pepeo zajedno s fotografijom Barringerovog kratera i citatom iz Shakespeareove drame Romeo i Julija.

Lansirana s Cape Canaverala 7. januara 1998. godine, svemirska letjelica Lunar Prospector namjerno se sudarila s površinom Mjeseca, ostavljajući približno 30 grama Shoemakerovih posmrtnih ostataka blizu južnog pola Mjeseca.

Kao jedini čovjek koji je imao pogreb na Mjesecu, Shoemakerovo nasljeđe besmrtno je sačuvano s lunarnim kraterom koji nosi njegovo ime, piše Kozmos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije