Životna priča svekrve kraljice Elisabethe II: Rodila se gluha, od šizofrenije ju je liječio Freud

2
Radiosarajevo.ba
Životna priča svekrve kraljice Elisabethe II: Rodila se gluha, od šizofrenije ju je liječio Freud
Foto: Pinterest / Princeza Alice i princ Philip

Princeza Alice rođena je 1885. godine u dvorcu Windsor, kao praunuče kraljice Victorije. Od rođenja je gluha, ali to joj kasnije nije stvaralo veliki problem jer je naučila čitati s usana, prvo engleski i njemački, a nakon udaje i grčki te potom francuski. Volju za učenjem i snalaženjem potaknula je u njoj njezina baka.

'Gledajte, ako Alice ne čuje i ne razumije o čemu govorimo, važno je da to ne ponavljamo. Tako će se bolje koncentrirati kako bi se snašla te će joj to kasnije pomoći u životu', navodno je bila uputa njezine bake, princeze Alice od Velike Britanije, po kojoj je i dobila ime.

Za grčkog princa Andriju udala se 1903. te iz Windsora odlazi živjeti u Atenu. Bili su vrlo imućna porodica, a pretpostavlja se da je samo za vjenčanje od ruskog cara i carice princeza Alice dobila tijaru u današnjoj vrijednosti od 14 miliona američkih dolara.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Kraljica Elizabetha II je samo jednom prekršila protokol? Šta je uradila na sahrani princeze Diane

Kraljica Elizabetha II je samo jednom prekršila protokol? Šta je uradila na sahrani princeze Diane

Princeza Alice i grčki princ Andrija, četvrti sin grčkog kralja Georga II, imali su petero djece, od čega samo jednoga sina - princa Philipa, supruga britanske kraljice Elizabete II koja je nedavno preminula.

Njihov brak nije bio idiličan, a ogorčena zbog tretmana svog supruga i lošeg ponašanja, princeza Alice jedinog je sina odlučila poslati na školovanje u Englesku.

Tako se princ Philip već u ranom djetinjstvu, sa samo deset godina, zatekao sam, okružen daljnjom rodbinom u novoj zemlji, koju je kasnije prihvatio kao domovinu.

Poslije izbijanja 1. svjetskog rata grčka vlada podupirala je sile Antante, no kralj Konstantin I, brat princa Andrije, 1917. bio je prisiljen abdicirati s prijestolja u korist mlađeg sina Aleksandra zbog svojih pronjemačkih stavova i sukoba s grčkom vladom pa je kraljevska porodica protjerana iz Grčke.

Kada su se vremena malo primirila, vratili su se u Grčku, no nedugo nakon toga princ Andrija uhapšen je i optužen za loš rezultat u Grčko-turskom ratu, u kojem je njegova zemlja izgubila velik dio teritorija. Kriza u porodici ponovno navodi princezu Alice na bijeg. Ovoga puta s djecom je pobjegla u Pariz. Njezin brak s princem Andrijom već je i prije toga bio u krizi, a ovo ih je dodatno razdvojilo. Nasilan i zlonamjeran suprug na koncu je do svoje smrti živio u Monte Carlu, a preminuo je u dobi od 62 godine.

Ne bi vjerovali: Bizarni poslovi koje posluga obavlja za kraljicu Elizabethu II

Ne bi vjerovali: Bizarni poslovi koje posluga obavlja za kraljicu Elizabethu II

Udajom je princeza Alice prihvatila pravoslavlje te se okrenula vjeri, i to fanatično. Nakon što su prognani iz Grčke stanje joj se pogoršalo te joj je dijagnosticirana šizofrenija, a 1930. završila je na psihijatriji u Švicarskoj te ju je, prema dostupnim dokumentima, liječio Sigmund Freud.

'Moja jadna Alice u prilično je nenormalnom stanju. Ima vizije Krista te tvrdi da će uskoro poslati Božju poruku svijetu', pisala je u svojim pismima tih davnih vremena majka princeze Alice.

U sanatorij je odvedena prisilno, a tim doktora, na čelu s austrijskim neurologom Freudom, podvrgao ju je agresivnim tretmanima liječenja.

Freud je došao do zaključka da su vjerske zablude princeze Alice proizvod seksualne frustracije i preporučio joj je rendgensko zračenje jajnika kako bi joj smanjio libido te je podvrgnuo elektrošokovima, izvještavao je u to vrijeme The Psychologist.

Nakon što je puštena iz mentalne ustanove, iako se nikada nije zavjetovala, princeza Alice potpuno se posvetila vjeri i pomaganju potrebitima te je samoinicijativno odijevala odoru časne sestre, po čemu je kasnije bila prepoznatljiva.

Osnovala je tako udruženje Martha and Mary, u kojoj je podučavala medicinske sestre te zbrinjavala oboljele i stradale.

Nakon državnog udara u Grčkoj, koji se dogodio 1967., princeza Alice seli se u Veliku Britaniju. Svoje posljednje godine provela je u Buckinghamskoj palači sa snahom i sinom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije