Zavirite sa nama u drevni šumski svijet: U Kini otkriven prirodni fenomen, naučnici ga još istražuju

0
Radiosarajevo.ba
Zavirite sa nama u drevni šumski svijet: U Kini otkriven prirodni fenomen, naučnici ga još istražuju
Foto: Printscreen / Youtube / Drevno otkriće u Kini

Ogroman drevni šumski svijet otkriven je na 630 stopa ispod zemlje, niz ponor u Kini.

Na ovu podzemnu misteriju, naletio je tim naučnika za istraživanje pećina, još u maju prošle godine, a o čudu prirode se i dalje priča. 

Prirodni fenomen, u Kini poznat i kao "tiankeng" što u prevodu nznači "rajska jama".

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Leye Fengshan mjesto na kome ovo čudo prirode pronađeno, nalazi se u autonomnoj regiji Guangxi Zhuang, u jugozapadnoj Kini.

Tim naučnika Geoparka je na UNESCO-voj web stranici ovo zelenilo opisao kao "primarno sedimentalno sa više od 60 odsto devonskih permskih karbonatnih stijena debljine 3000 metara".

Udubljenje izgeldao kao "teritorij pećina sa najdužim prirodnim mostom na svijetu".

Istraživači su rekli da bi zelenilo iz šuma moglo biti dom za neidentifikovane biljne i životinjske vrste, prenosi The Washington Post.

Državna novinska agencija kineske vlade Xinhua, objavila je službeni izvještaj u kojem se navodi da se broj zelenih površina u ovom prirodno kamenom okrugu konstantno povećava. 

Zhang Yuanhai, viši inženjer na Institutu za geologiju krša pri kineskom geološkom zavodu, također je rekao za Xinhua da to mjesto ima "dobro očuvanu primitivnu šumu na dnu" i tri pećine u svojim zidovima.

Dodali su da ponora ima dužinu od 306 metara, širinu 150 i dubinu 192 metra, sa zapreminom većom od 5 miliona kubnih metara, što znači da se zvanično može kategorisati kao veliki zeleni vrt. 

Chen Lixin, vođa tima pećinske ekspedicije Guangxi 702, rekao je da je fasciniran gustim biljkama u hladu, koje su veličine do njegovog ramena, a ovakvo drevno drveće može rasti i do 40 metara, piše Daily Mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije