Zašto iznenada nastaju zastrašujuće rupe naočigled prolaznika?

Radiosarajevo.ba
Zašto iznenada nastaju zastrašujuće rupe naočigled prolaznika?
Anadolija / Rupa na Slavonskoj aveniji u Zagrebu
Stravični otvori u zemlji, ponekad duboki desetine metara, a nastanu za samo nekoliko sekundi...

Nedavno su se u Sarajevu i Zagrebu desili slični slučajevi kada su u urbanim dijelovima grada odjednom nastajale ogromne i po život opasne rupe u asfaltu. 

Podsjetimo  - rupa promjera 3 x 3 metra, duboka četiri metra, u noći je nastala u ulici Sumbula Avde. Nekoliko dana prije toga, gigantska rupa nastala je na jednoj od glavnih gradskih prometnica u Zagrebu, Slavonskoj aveniji.   

Zašto se zemlja otvara? 

Dinarsko područje kojem pripada Bosna i Hercegovina ležu na krškom tlu, a ono je podložno stvaranju jama. To je prirpodni fenomen koji se često dešava. Najčešće se jame otvaraju usljed obilnih kiša, kada podzemne vode ispiru naslage zemlje i tako nestaje prirodan oslonac. Isto tako, rupe mogu biti posljedica tektonike, pomjeranja tla ili potresa. 

No u posljednje vrijeme, rupe su posljedica i utjecaja čovjeka na tlo. Podzemni kopovi rađeni bez nadzora, naftne bušotine nedovoljno osigurane, nestručni podzemni radovi - sve to može utjecati na stabilnost tla. 

Postoje i druge teorije, poput one da su rupe posljedica elektromagnetnih sila. 

Ne možemo ih spriječiti, ali...

Ne samo da djeluju stravilčno, ovakve rupe mogu odnijeti živote. Tako je u susjednoj Hrvatskoj 2013. godine nastao krater na šetalištu u Lovranu kroz koji je propao mladić koji je sjedio na klupi. Slično se desilo i na jednoj livadi kod Selnica u Međimurju kada je mladić propao u rupu duboku 10 metara. 

Stručnjaci tvrde da se stvaranje rupa u tlu nemože spriječiti, niti predvidjeti. Ipak, ono što je važno je da građani prijave svaku pojavu ovakvog tipa, bez obzira da li je nastala u urbanom ili prirodnom okruženju.

Pogledajte neke od najstravičnijih rupa koje su nastale u posljednje vrijeme.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije