Zašto će vam kada kihnete bilo gdje u svijetu reći "nazdravlje"

Radiosarajevo.ba
Zašto će vam kada kihnete bilo gdje u svijetu reći "nazdravlje"
Pixabay / Ilustracija
Iako je kihanje česta pojava, nauka o ovom fenomenu ima malo saznanja.

Ono što se o kihanju zna jeste da svaki put kad neko kihne mi kažemo “nazdravlje”. Zašto?

“Stari Grci i Rimljani su kihanje vidjeli kao odraz dobrog zdravlja i izražavali ljudima koji kihnu želje za dug život, koristeći fraze ‘živio dugo’ ili ‘neka te Jupiter blagoslovi’”, navodi se u jednom naučnom radu iz 2013. godine, objavljenom u knjizi Nasal Physiology and Pathophysiology of Nasal Disorders, prenosi Business Insider.

Autori studiji navode da je Papa Grgur VII u 14. vijeku predložio da fraza “Bog te blagoslovio” postane vrsta “kratke molitve koja će biti izrečena svaki put kada neko kihne kako bi zaštitila osobu od kuge”.

Od tada tradicija upućivanja dobrih želja se nastavila na engleskom govornom području, a različiti izrazi iskazivanja želje za dobrim zdravljem osobi koja je kihnula su se mijenjali od naroda do naroda.

U njemačkom jeziku koristi se fraza "Gesundheit" koja znači “(želim ti dobro) zdravlje”.

Odgovori na kihanje su u većini zemalja svijeta povezani sa referencama na dobro zdravlje i dugovječnost, dok je mali broj povezan sa Bogom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije