Lentikularni oblaci u Turskoj privukli veliku pažnju na društvenim mrežama

4
Radiosarajevo.ba
Lentikularni oblaci u Turskoj privukli veliku pažnju na društvenim mrežama
FOTO: Facebook / Oblak iznad Turske

Naslov i dio teksta ažurirani u petak, 24. februara, u 17.15 sati, nakon pojašnjenja portala Istonomer kako je nastao lentikularni oblak i kako ovaj prirodni fenomen nastaje.

Neobičan crveni oblak snimljen je na nebu iznad Turske dvije sedmice prije razornih potresa koji su pogodili tu zemlju i Siriju 6. februara.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Crveno-narančasta formacija snimljena je 19. januara, a fotografije i snimke preplavile su društvene mreže. Neki su ga protumačili kao nagovještaj strašnih događaja koji će uslijediti i iza sebe ostaviti gotovo 40 hiljada mrtvih, piše dnevnik.hr.

Pogledajte fenomen na nebu iznad Turske: Naučnici nemaju objašnjenje za ovu čudnu pojavu

Pogledajte fenomen na nebu iznad Turske: Naučnici nemaju objašnjenje za ovu čudnu pojavu

U pitanju je ipak prirodni fenomen koji je naučnicima dobro poznat. Radi se o naizgled nepomičnim oblacima koji se formiraju poput šećerne vate. 

Riječ je o lentikularni oblaci se formiraju u okruženjima koje karakteriše savršeno slojevita atmosfera. Uglavnom nastaju u hladnim i vjetrovitim mjesecima, ali ne nužno.

Često se javljaju iznad planina ili bilo kakvih većih prepreka, kada se zrak pri sudaru sa stijenama za jakog vjetra uspinje i pritom hladi.

Ako je vlažan, dolazi do kondenzacije i toplinske inverzije, pri čemu se stvara oblak. Taj zrak istisnut će već postojeći zrak na vrhovima, koji se potom spušta i u toj međuigri nastaje ovako nadrealan oblak. 

Događa se da se ovakve formacije oblikuju čak i na manjim visinama, na preprekama koje je postavio čovjek – primjerice, iznad visokih zgrada. 

Jedino što ih čini "opasnima" jest to što stvaraju nestabilne uvjete i turbulencije za letove avionom.

Važno je naglasiti da je lentikularni oblak u Bursi se 19. januara nastao u svitanje, kada je sunčeva svjetlost doprinijela njegovoj „vatrenoj“ boji.

Oblak gotovo iste boje i oblika sada je snimljen na nebu iznad Argentine. Primijećen je 11. februara iznad argentinske provincije Čubut, što je izazvalo veliku pažnju na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije