Turska vs. Njemačka u borbi za 'pravi' doner: Koja verzija je najbolja prema vašem ukusu?

1
Radiosarajevo.ba
Turska vs. Njemačka u borbi za 'pravi' doner: Koja verzija je najbolja prema vašem ukusu?
Foto: Pexels / Ilustracija

Turska i Njemačka već mjesecima vode spor oko toga šta je zapravo "pravi" doner-kebab, a pitanje je doseglo i nivo zvanične diplomacije.

Turska je od Europske komisije tražila da zaštiti doner kao tradicionalni specijalitet, sličan zaštiti koju je dobila napuljska pizza. Ipak, Njemačka tvrdi da je doner-kebab njemačko jelo, koje je evoluiralo od trenutka kada su turski migranti otvorili prvi doner shop u Berlinu 1972. godine.

Nakon toga, doner se počeo prilagođavati njemačkim okusima i sastojcima. Meso koje se tradicionalno peče na roštilju, u Njemačkoj je često zamijenjeno puretinom ili teletinom, a često se servira u pecivu, začinjeno raznim sosovima. Ovaj oblik donera postao je omiljen među Nijemcima, a prema nekim procjenama, u Njemačkoj se dnevno proda čak dva miliona donera.

Prvi komšija ubice sa Cetinja: "Pričali smo na dan tragedije. Izgledao je normalno"

Prvi komšija ubice sa Cetinja: "Pričali smo na dan tragedije. Izgledao je normalno"

Turska se, s druge strane, protivi ovoj promjeni i insistira na očuvanju autentične tradicije. Prema turskim standardima, doner se mora pripremati isključivo od mesa goveda starijeg od 16 mjeseci, mariniranog na specifičan način i rezanog u komade koji ne smiju biti deblji od 5 mm. U Turskoj, takođe, ne postoji doner sa teletinom ili puretinom, što je karakteristika koju je Njemačka uvela.

Turska želi da zaštiti ovaj specijalitet kao dio svoje kulturne baštine, tvrdeći da doner ima više od 200 godina dugu tradiciju, koja je nastala u Anadoliji i proširila se širom svijeta. Huriye Ozener, savjetnica za vlasnička prava u Turskoj, naglašava važnost zaštite ove tradicije.

Dok Turska traži zaštitu donera, mnogi u Njemačkoj zabrinuti su zbog mogućih ekonomskih posljedica. Ukupna proizvodnja donera u zemlji vrijedi oko 4 milijarde eura, a postoji strah da bi eventualna promjena mogla značiti velike troškove za preduzetnike, ali i mogućnost gubitka potrošača koji su navikli na specifičan njemački doner.

Iako je spisak specifičnosti oko pripreme donera u različitim kulturama dugačak, stručnjaci kao što je Gursel Ulber, iz Europskog saveza za zaštitu donera, napominju da je "doner" univerzalni pojam, a riječ znači meso koje se peče na okretnom ražnju, slično kao što je to slučaj s pizzom. Ipak, ključni dio ovog spora ostat će u zaštiti porijekla i tradicije koja se razvila u različitim zemljama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije