Turisti s druge strane zakona: Stvari koje svi rade na plaži se masno kažnjavaju

Radiosarajevo.ba
Turisti s druge strane zakona: Stvari koje svi rade na plaži se masno kažnjavaju
AA / Budva
Turisti bi se mogli naći s one strane zakona ako nisu svjesni pravila, ponekad i čudnih, koje su na snazi u nekim popularnim sredozemnim odredištima.

Mokrenje u moru normalna je stvar za većinu kupača, posebno ako u blizini nema zahoda. Ali u moru ispred pješčanih plaža u španjolskom Lepeu to je kažnjivo globama koje mogu dosegnuti i do 750 eura. Kako vlasti dokazuju da počinjen prekršaj nije baš jasno.

Na nekoliko plaža na španjolskom otoku Tenerifeu turisti ne smiju graditi kule od pijeska. Zakonodavci, očito, smatraju da to nagrđuje plaže. U talijanskoj Ostiji, blizu Rima, kule od pijeska smiju se graditi, ali je zabranjeno naslanjati se na čamce usidrene uz obalu, prenosi Hina.

Na plažama u Santanderu ne smije se glasno slušati muzika, a nisu dopuštene niti bilo kakve igre s loptom. U Valenciji, pak, na plažama se ne smije jesti, a vlasti traže i pokrivanje 'prijevoznih sredstva' poput skateborda, koturaljki i bicikala. Nije baš jasno zašto.

U katalonskom mjestu Tossa de Mar strogo je zabranjen seks na plaži, a i organizacija momačkih večeri. U španjolskom Benidormu na Costa Blanci, gdje populacija tokom ljeta sa 70 hiljada ljudi naraste na milion i po, kažnjivo je noćenje na plaži, pranje posuđa ili pranje samoga sebe u moru sa sapunom ili šamponom.

Odmaralište Torrox pokraj Malage na glasu je po visokim kaznama za čuvanje mjesta na plaži ostavljanjem ručnika, ležaljki ili suncobrana.

U grčkim gradovima s antičkom ostavštinom kažnjivo je sa sobom uzeti kamenje. A to vrijedi i za kamenje koji nemaju nikakve veze s antičkom Grčkom. Bilo ko uhvaćen u tom djelu može završiti u policijskoj postaji sve dok ne stigne dežurni arheolog koji će presuditi ima li predmet arheološku važnost ili ne.

Imajte na umu da se na slavnim mostovima u Veneciji ne smije stajati na mjestu. U ljeti ionako prenapučenom gradu, to stvara dodatne čepove i izluđuje domaće. U Rimu i Firenci morate paziti gdje ćete sjesti. Talijanska prijestolnica ima zakone koji štiti gradske fontane od vandalizma. Ako sjednete na rub Fontane di Trevi, policija će vas najvjerojatnije samo potjerati, ali ako uskočite unutra, kazna je 500 eura.

Firenca se bori drugim metodama protiv onih koji bi bilo gdje zasjeli na piknik. Popularne gradske trgove zato oko podneva polijevaju vodom. Slična metoda provodi se na Capriju. Hrvatske zabrane, poput onih na Hvaru, u Dubrovniku, Makarskoj... agencija dpa nije svrstala u svoj izbor neoobičnih pravila. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije