Sve više kupača na Jadranu se žali na peckanje u moru - sada je otkriven uzrok

2
Radiosarajevo.ba
Sve više kupača na Jadranu se žali na peckanje u moru - sada je otkriven uzrok
Foto: Adriatic.hr/ Centar za istraživanje mora / Randolph Femmer

U Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju potvrdili su prisustvo zooplanktona iz reda Radiolaria, zrakaša na području sjevernog Jadrana, a njihovo prisustvo može se povezati jer se kupači u ovom području žale na peckanje dok se nalaze u moru.

Zrakaši – Radiolaria su red morskih planktonskih praživotinja. Zrakaši su u prosjeku veličine 0,15 mm (od 100 μm do 2 mm). Nastanjuju uglavnom topla mora gdje su sastavni dio zooplanktona. Moguće ih je naći od površine do dubina od 5000 m. Vrlo raširena vrsta je Acanthometron elasticum. U Jadranu je česta tzv. morska hladetina (Thalassicola pelagica).

Većina zrakaša ima pravilnu skeletnu kućicu raznolikih, najčešće kuglastih i kacigasto-zvonolikih oblika, od amorfnoga silicijeva dioksida (SiO2 · nH2O) ili od stroncijeva sulfata. U mnogih se po površini tijela pojavljuju zrakasto (otuda ime) poredane silicijske iglice, a u nekih kroz rupičastu ljusku prolaze pseudopodiji. Taloženjem skeleta zrakaša nastaje radiolarijski mulj i litificirane stijene radiolarite (npr. 360 m visok masiv na Barbadosu).

Njihovo prisustvo u ovo doba godine je uobičajeno, piše Glas Otoka.

Više ih je nego prijašnjih godina, što se može povezati s činjenicom da je ovo prva godina u kojoj se brojni kupači žale na senzacije peckanja dok se nalaze u moru.

Kupanjem u moru kupaći osjećaju peckanje. Po izlasku iz mora, trljanje peškirom, može pojačati osjet peckanja. Ali, nakon tuširanja ili spontanog sušenja peckanje prestaje. Na koži kupača ne ostaje vidljiva iritacija (u obliku osipa ili sl.).
Peckanje je rezultat mehaničke iritacije kože obzirom na skelet zrakaša.

Dosadašnja istraživanja nisu pokazala štetni utjecaj zrakaša na zdravlje kupača, navodi se u priopćenju koje potpisuju doc.dr.sc. Arijana Cenov dipl.sanit.ing. i Dobrica Rončević, dr.med. spec.epidemiologije i subspecijalist zdrav.ekologije, a dostavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije