Savjeti stručnjaka: Evo zašto hlor i kupanje u bazenu mogu biti štetni

1
Radiosarajevo.ba
Savjeti stručnjaka: Evo zašto hlor i kupanje u bazenu mogu biti štetni
Foto: Pixabay / Ilustracija / Bazen

Hlor se u bazene stavlja radi dezinfekcije i njime se veoma uspješno ubijaju bakterije i virusi, ali može biti i uzročnik zdravstvenih tegoba.

Nema ničeg prijatnijeg ljeti od osvježenja u bazenu, ali treba biti vrlo oprezan jer stručnjaci kažu da hlorisana voda može biti uzrok ozbiljnih problema sa zdravljem.

Uzrokuje kožne iritacije

Hlor sam po sebi nije toliko štetan, ali se prilikom miješanja sa znojem, urinom, bakterijama i tjelesnim uljima razvija hemijska reakcija koja može da stvori probleme. Što je miris hlora snažniji, bazen je opasniji. Preporuka je da se prije ulaska u bazen temeljno istuširate kako biste s tijela uklonili šminku i ostale kozmetičke preparate koji uzrokuju neželjene reakcije koje se javljaju u dodiru s hlorom.

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

Nečije oči su osjetljivije, ali praksa potvrđuje slučajeve čestih iritacija očiju kupača ako u vodi ima previše hlora. U suprotnom, ako ga je premalo, u bazenu se razvijaju bakterije koje mogu uzrokovati konjunktivitis.

Kosa postaje zelena

Plava farbana kosa u bazenu može dobiti zelenkasti ton. Ako vam se to desi, ne paničite - na mokru kosu ravnomjerno nanesite malo pasiranog paradajza ili kečapa. Ostavite da djeluje petnaestak minuta i isperite. Crveni pigment bi trebalo da neutrališe zelenu boju.

Isušuje kožu

Hlor ne šteti samo kosi već isušuje i kožu. Zato nakon kupanja u bazenu i tuširanja nakon toga na tijelo obavezno nanesite hidratantno mlijeko ili losion. Hlor je koban i za vaš preplanuli ten jer može da izblijedi tamnu boju koju ste dobili na moru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije