Prvo su se pojavile bore na dječakovom stopalu: Dijagnoza doktora otkrila da se radi o - crvima

0
Radiosarajevo.ba
Prvo su se pojavile bore na dječakovom stopalu: Dijagnoza doktora otkrila da se radi o - crvima
Foto: YouTube/Screenshot / Parazitski crvi se prenijeli preko izmeta zaražene životinje

Nakon što se igrao bosonog na pijesku sa prijateljima, sedmogodišnjem dječaku pojavile su se izbočene bore na lijevoj peti. Iako mogu izgledati kao obične ogrebotine, doktori su otkrili da su to zapravo obrisi parazitskih crva koji su se uvukli ispod njegove kože.

Dječak iz Namibije parazite je dobio tako što je gazio izmet zaraženog psa ili mačke koji su bili kontaminirani larvom. Kada su doktori shvatili da dječak živi u području gdje ima pasa i mačaka i redovno se igra bos, to je bio znak da je mogao doći u kontakt sa larvama ankilostome.

Kada je dječak došao u ordinaciju, prijavio je da su mu bore na stopalu postale izraženije jer je svrbeo, navodi se u studiji slučaja objavljenoj u časopisu Scientific Research.

Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?

Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?

Doktori su isključili druge krivce, utvrdivši da dječaka nisu ugrizle bube niti je na neki drugi način povrijeđen. Normalno je rastao i primio je sve vakcine. Ali kada su doktori pitali dječaka o njegovoj kući, pronašli su neke tragove. Bio je iz gusto naseljenog područja Rundua, regije na sjeveroistoku Namibije, sa populacijom od preko 118.000 ljudi.

Stoga su mu dijagnosticirali kožnu larvu migrans. Odrasle ankilostome žive u crijevima zaraženih pa i mačaka. Kada te životinje odu u kupatilo, ponekad njihov izmet sadrži jaja ankilostoma.

Na Korčuli snimljen vatreni crv: Saznajte zašto je tako otrovan i šta uraditi ako vas ubode

Na Korčuli snimljen vatreni crv: Saznajte zašto je tako otrovan i šta uraditi ako vas ubode

Kada čovjek nagazi, sjedne ili dodirne to tlo, larva se može ukopati u kožu. Nisu dovoljno zreli da prodru u druge dijelove tijela, te ostanu u koži, krećući se čak centimetar dnevno. Posebno je česta u stopalima, zadnjici, butinama i rukama, ali crvi mogu ući kroz bilo koji dio kože. Ne može se širiti između ljudi.

Kada se larve pomaknu ispod kože, imunološki sistem tijela reagira, uzrokujući upaljene, kvrgave crvene linije koje su karakteristične za bolest. Ova infekcija je posebno česta u tropskim regijama svijeta sa lošim sanitarnim uslovima i infrastrukturom - uključujući Karibe, jugoistočnu Aziju , Afriku i dijelove jugoistočnih Sjedinjenih Država.

Doktori ne znaju koliko je to uobičajeno, a autori studije kažu da je to "zanemarena nezarazna zoonoza", uglavnom zato što pogađa ljude u siromašnim zemljama, iako se pojedini turisti također svake godine zaraze njome. Poseban slučaj potkožne supstancije nigre. Bore se formiraju kada imunološki sistem tijela reagira na crve u njemu, uzrokujući upalu i svrab, koji se pojavljuju kao ove uzdignute linije na površini kože.

Ljekari su izvještavali o ovom stanju više od 100 godina i osmislili su više načina liječenja. Namibijski dječak dobio je tablete albendazola, lijeka za liječenje svih patrističkih crva koje je odobrila FDA, i lijek protiv svraba.

Stručnjaci pojašnjavaju: Da li je štetno konzumirati voće i povrće u kojem se nalazi crv?

Stručnjaci pojašnjavaju: Da li je štetno konzumirati voće i povrće u kojem se nalazi crv?

Nakon nedelju dana, njegov svrab je nestao. Do šest sedmica tragovi crva su nestali. Ponekad se stanje povlači samo od sebe bez liječenja, jer larve same odumiru ispod kože. Ali kada crvi izazivaju svrbež pacijenta, kao u slučaju 7-godišnjaka, to može dovesti do čireva na koži koje se inficiraju, pa se doktori odlučuju za liječenje lijekovima.

Ne postoji vakcinacija protiv crva, ali ljudi mogu pomoći u sprječavanju širenja bolesti dehelmintiziranjem svojih ljubimaca i nošenjem cipela dok hodaju po pijesku ili zemlji.

Prethodno se smatralo da je ljudska ankilostomasa iskorijenjena u SAD-u između 1950-ih i 1980-ih, zahvaljujući boljoj sanitarnoj praksi. Ali studija iz 2017. pokazala je da još uvijek postoji u određenim izrazito ruralnim područjima na jugu, uglavnom zbog lošeg kanalizacionog sistema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije