Prizori vrijedni divljenja: Pogledajte fascinantne Nacreous oblake koji su veoma rijetki

0
Radiosarajevo.ba
Prizori vrijedni divljenja: Pogledajte fascinantne Nacreous oblake koji su veoma rijetki
Foto: Ramune Šapailaite / Nebo sa neobičnim oblacima

U posljednjih nekoliko dana neobični "spektakularni" oblaci u duginim bojama sijaju na nebu iznad i oko Arktika zahvaljujući neuobičajenom hladnom razdoblju u gornjoj atmosferi.

Stručnjaci tvrde da bismo tokom sljedećih nekoliko mjeseci mogli vidjeti još ovih tehnikolor poslastica.

Ovi šareni oblaci, poznati kao polarne stratosferske oblake (PSC), primijećeni su kako plutaju visoko na nebu iznad dijelova Norveške, Švedske, Finske, Aljaske, pa čak i južno do Škotske. Počeli su se pojavljivati 18. decembra i jasno su bili vidljivi do 20. decembra, prema Spaceweatheru. Neki manji, manje uočljivi oblaci primijećeni su i 21. decembra, ali su brzo nestali.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Fotografkinja Ramunė Šapailaitė snimila je impresivne fotografije ovog rijetkog fenomena iznad Grana u južnoj Norveškoj.

Njene fotografije otkrivaju duginu boju PSC-a i njihov šareni sjaj koji je inspirirao nadimak "nacreous" oblaci zbog njihove sličnosti s nacrom - iridescentnim materijalom, također poznatim kao majčino biserje, koji se nalazi u školjkama nekih mekušaca.

Nebo sa neobičnim oblacima

Boje su eksplodirale

"Boje su spektakularne", rekla je Šapailaitė za Spaceweather. "Oblaci su bili vidljivi na nebu cijeli dan, ali boje su stvarno eksplodirale malo prije zalaska sunca."

PSC-ovi su uzrokovani produženim periodom neuobičajeno niskih temperatura na nebu, prema Spaceweatheru.

Neobičan prizor na nebu iznenadio građane Bosne i Hercegovine, evo o čemu se radi

Neobičan prizor na nebu iznenadio građane Bosne i Hercegovine, evo o čemu se radi

PSC-ovi su napravljeni od sitnih ledenih kristala koji lome, odnosno raspršuju, sunčevu svjetlost. To razdvaja svjetlost na pojedinačne valne dužine, odnosno boje i stvara efekat poput duga koji vidimo sa zemlje.

Postoje dvije vrste PSC-ova: Tip I, napravljeni od mješavine ledenih kristala i dušične kiseline, koji proizvode manje spektakularne boje i povezani su s formiranjem ozonskih rupa; i Tip II, koji se sastoje od čistih ledenih kristala i proizvode živopisnije boje. Oblaci koji su se nedavno formirali iznad Arktika bili su Tip II.

Kako su nastali

Sjajne strukture formiraju se samo u donjoj stratosferi, između 15 i 25 kilometara iznad površine Zemlje. Obično oblaci ne nastaju tako visoko u atmosferi jer je previše suha. Međutim, na izuzetno niskim temperaturama, ispod minus 85 stepeni Celzijusa, razmaknute molekule vode počinju združivati u male ledeni kristali koji se dalje agregiraju u oblake.

Nebo sa neobičnim oblacima

Stratosferske temperature u Arktiku rijetko padaju ispod praga potrebnog za formiranje PSC-ova, pa ih obično primijetimo samo nekoliko puta svake godine tokom zimskih mjeseci. Ekstremno hladno razdoblje koje je dovelo do nedavnog pojavljivanja PSC-ova možda je dijelom potaknuto trenutnim El Niño događajem, koji može utjecati na temperature oko polova. Međutim, prema Spaceweather.com, klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem također bi mogle biti odgovorne.

Stručnjaci tvrde da postoji visoka šansa da ćemo tokom sljedećih nekoliko mjeseci vidjeti više PSC-ova u Arktiku, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije