Pet naučnih stvari koje smo učili u školi, a nisu tačne

Radiosarajevo.ba
Pet naučnih stvari koje smo učili u školi, a nisu tačne
Pixabay / Ilustracija
U naučnom svijetu gotovo svakodnevno se dolazi do novih otkrića.

Zbog novih dostignuća i otkrića nešto što su starije generacije učile u školi sada je već zastarjelo i naučne činjenice su promijenjene, piše Business Insider.

Naprimjer, vjerovali smo da je dijamant najtvrđi mineral na svijetu, a zapravo je najtvrđa struktura na svijetu ultratvrdi nanopovezani kubični boron-nitrid.

Iako je širom svijeta bilo rasprostranjeno mišljenje da su vještice iz Salema spaljene na lomači, istina je da su one zapravo bile osuđene na smrt vješanjem.

Također, vjerovali smo da su piramide gradili jevrejski robovi, no istina je da su ih gradili sami Egipćani jer Jevreja tada nije ni bilo. Stručnjaci tvrde da su čak dobili svoje sopstvene kripte u piramidama.

Vjerovalo se da papir nije moguće saviti više od sedam puta, dok grupa studenata 2012. dodine nije uspjela presaviti naslage toalet papira 13 puta.

Jedna od najčešće korištenih naučnih činjenica  u koje se vjerovalo je da je Kineski zid jedina građevina koju je moguće vidjeti iz svemira, no prvi kineski astronaut je sam priznao da nije uspio vidjeti zid tokom boravka u svemiru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije