Pastiri mobitele pune solarnim panelima natovarenim na magarce

Anadolija
Pastiri mobitele pune solarnim panelima natovarenim na magarce
0 / FOTO: AA
Tako mogu komunicirati s najbližima u slučaju potrebe, ali i slušati muziku dok čuvaju stoku.

Pastiri koji nastupanjem proljeća većinu vremena sa stokom provode na visoravnima Šanliurfe, gradu na jugoistoku Turske, baterije mobilnih telefona pune energijom koju proizvode pomoću solarnih panela koje su natovarili na magarce koje vode sa sobom.

Inače, područje Šanliurfe je, između ostalog, u Turskoj poznato po visoravnima na koje pastiri svake godine nastupanjem proljeća izvode stoku.

Osim toga, Šanliurfa je među gradovima u Turskoj u kojima je tokom godine najveći broj sunčanih dana, što očigledno i pastiri na tom području koriste kako bi sebi olakšali uvjete rada.

Naime, sve više pastira na visoravnima Šanliurfe pomoću solarnih panela pune mobilne telefone te tako mogu komunicirati s najbližima u slučaju potrebe, ali i slušati muziku dok čuvaju stoku.

Uglavom, praktikuju da telefone pune tokom popodnevnih sati kada su temeprature izrazito visoke.

Naprimjer, Ibrahim Ulas, jedan od pastira na tom području, za AA je kazao da je kupio solarne panele kako bi riješio problem punjenja mobilnog telefona.

"Nastupanjem proljeća imamo puno više posla. Kada je ljepše vrijeme sa stokom izlazimo, idemo na planine na ispašu. Tokom cijele sedmice ne idemo kući. Zato sam kupio solarni panel kako bi mogao puniti mobilni telefon. Oko podne punim telefon oko dva sata i to mi traje jedan dan", ispričao je Ulas.

Mahmut Cetin, koji također radi kao pastir na tom području, istakao je da je dolaskom proljeća stalno na pašnjacima.

"Kada nastupi proljeće životinje izvodimo na ispašu. Ne idemo često kući, jer moramo ovdje biti sa stokom. Posljednjih godina su se pojavili solarni paneli. I mi smo ih kupili, pa pomoću njim punimo telefone. Oko podne idemo na brdo da napojimo stoku. Tom prilikom punimo i telefone, a usput i jedemo dok se pune telefoni. Dva sata punimo telefone koji mogu izdržati jedan dan", kazao je Cetin.

Mustafa Bagatimur, koji također čuva ovce na tom području, kazao je kako su mu djeca i žena ostali u gradu.

"Ovdje sam skoro mjesec dana i nisam nikako išao kući. Danonoćno sam ovdje sa stokom. Kako nemamo struje, bateriju telefona punim solarnim panelom koji se nalazi na magarcu te tako mogu razgovarati s porodicom", rekao je Bagatimur.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije